Mascagni: Parasztbecsület – az Operaház online előadása - ELMARAD!

Mascagni: Parasztbecsület – az Operaház online előadása

ELMARAD! 2021. március 31-én, szerdán a nagyhét OperaSzerda-közvetítésében Pietro Mascagni világhírű, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó műve, a Parasztbecsület legszebb részei hangzanak el az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról 20.00 órától az Operaház online programjában.

 

Aki látta már valaha Mascagni nevezetes egyfelvonásosát, a verismo, azaz a naturalisztikus, hús-vér szereplők problémáit bemutató operák egyik legjelentősebb darabját, a Parasztbecsületet, sosem felejti el a Húsvéti kórust. A húsvét vasárnapján egy szicíliai faluban játszódó történet központi alakja Santuzza (olaszul: „kicsi szent”), akit szégyenben hagy, és egy férjes asszonnyal csal a szerelme. Az 1890. május 17-i ősbemutató fenomenális sikere után Mascagni egy csapásra ismert és ünnepelt szerző lett, és a Parasztbecsület elindult hódító útjára. Budapesten először 1890 decemberében mutatták be a művet Gustav Mahler vezényletével.

 

A mű koncertszerű keresztmetszetének szólistái:

László Boldizsár (Turiddu), Gál Erika (Santuzza), Wiedemann Bernadett (Lucia), Kelemen Zoltán (Alfio) és Kálnay Zsófia (Lola).

Az est művészeti vezetője: Harangi Mária, zongorán közreműködik: Jean Klára, karmester: Kesselyák Gergely, műsorvezető: Mona Dániel.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu