Berecz Mihály online szólókoncertje - Altalena házikoncert-sorozat

Berecz Mihály zongoraestje online a Müpából

2021. április 11-én, 18.00 órától Berecz Mihály Junior Prima díjas zongoraművész koncertjével indul az Altalena házikoncert-sorozata.

 

Az Altalena házikoncert-sorozatának célja, hogy a családias környezetben tartott koncertek alkalmával lehetőséget teremtsen egyrészt az elmélyült zenehallgatáshoz, másrészt a zene és a zenei élettel kapcsolatos kérdések megvitatásához. A vidéki csend és nyugalom az egykori szalonzene világát nyitja meg mind a zenészek, mind a hallgatók számára, amely kizökkentheti őket a városi élet monotonitásából.

A szonátaesten Mozart B-dúr és D-dúr szonátái, Schubert A-dúr szonátája és Bartók Szonátája kerül műsorra. A választás jól mutatja a fiatal muzsikus széles érdeklődését, nyitottságát a klasszikus zene különböző „zenei világai” és korszakai iránt. Bereczhez közel áll a historikus zenélés is, rendszeresen játszik fortepianon, amely jól mutatja, mennyire elhivatott, és mennyire törekszik a zene megértésére.

 

Műsor:

Mozart: B-dúr szonáta, No. 17., K 570
Mozart: D-dúr szonáta, No. 18., K 576
Schubert: A-dúr szonáta, No. 13., D 664
Bartók: Szonáta (1926)

 

ITT NÉZD ONLINE

 

A fiatal magyar zongorista generáció egyik legkiemelkedőbb egyénisége Berecz Mihály, 2013-ban 16 évesen mutatkozott be Ravel G-dúr zongoraversenyével a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Kocsis Zoltán vezényletével. A nagy sikerű hangversenyt számos meghívás követte, amelyben Berecz Mihály olyan karmesterekkel játszott együtt mint Vásáry Tamás, akivel a Magyar Állami Operaházban Liszt Magyar Fantáziáját, vagy Keller András, akivel Debussy Fantáziáját és Beethoven G-dúr zongoraversenyét szólaltatta meg, de dolgozott már Záborszky Kálmánnal, Vashegyi Györggyel, Gál Tamással és Ménesi Gergellyel a Concerto Budapest, a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Zuglói Filharmónia és a Kassai Állami Zenekar partnereként is.

Berecz Mihály több rangos külföldi vendégszereplése közül kiemelkedik németországi debütálásaként a berlini Konzerthausban adott koncertje 2013-ban, ahol Liszt Magyar Fantáziáját játszotta, majd 2017-ben a szintén berlini Philharmonie-ban lépett fel Beethoven c-moll zongoraversenyével.

2018-ban első díjat nyert a II. Manhattan Nemzetközi Zenei Versenyen és még ugyanebben az évben megnyerte a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen díját is.

Berecz Mihály hét évesen kezdett zenét tanulni, először hegedült majd két évvel később zongorázni kezdett, Major Edit irányítása alatt. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában Belák Erzsébet volt a tanára, 2017 óta pedig egyetemi tanulmányait Londonban folytatja, ahol jelenleg Christopher Elton osztályában tanul a Királyi Zeneakadémián. Több nemzetközi mesterkurzuson vett részt, ahol olyan művészekkel dolgozott mint Arie Vardi, Vásáry Tamás, Pascal Devoyon, Imogen Cooper és Malcolm Bilson.

ATEMPO.sk
Fotó: Zsugonits Gábor