TáncszínházON: Revenge – Feledi János és a Feledi Project online előadása

TáncszínházON: Revenge – Feledi János és a Feledi Project online előadása

2021. április 13-án, kedden 20.30-tól mutatja be Feledi János és a Feledi Project a Revenge (Élektra) című előadását a Nemzeti Táncszínház online sorozata keretében.

 

Az előadás Euripidész Élektra drámájából inspirálódik.

A darab a női tragikum előadása. Sorstragédia. A megbékélés, a bosszú és a háborgó lelkiismeret által szított őrület feszül egymásnak. A disszonancia egy olyan ógörög mítoszréteggel párosul, amely az emberi tudat legelemibb és legsötétebb rétegeibe hatol.

Ha jól értelmezzük a klasszikus szöveget, nagyon is mai, nekünk – és talán rólunk is – szól Euripidész tragédiája, tehát Élektra, Oresztész, Klütaimnésztra és a többiek története minket is érintő, örökké érvényes emberi – morális és gyakorlati – kérdésekre ad válaszokat.

 

Elhallgattatni bárkit…nehogy folt maradjon a hófehérnek mutatott falon.

Egy krimi, a mitológiai történetre támaszkodik, mégis túlmutat azon. Jelenségként ábrázolja, hogy mivé is teheti az embert a hatalom, hogyan fordítja ki önmagából. Lehet-e a bűnt tisztára mosni? Az erőszakot újabb erőszakkal semmissé tenni? A bosszú, a belső vágyaink mechanizmusát tárja elénk, benne az emberi viszonyok alakulását.

A gyönyör, amire vágyunk, és a bűn, amitől rettegünk. Bár nem kizárt, hogy fordítva, lévén a gyönyör elaltat, a bűn viszont, ha már elkövettük, további bűnökre sarkall, olyanokra, melyek nélkül sosem leszünk többek, mint hallgatással besározódott cinkosok. És olyan ez a világ, hogy mindig lesz valamiben cinkosnak lennünk, csak hallgatni kell, és túlélni valahogy.

 

Előadók:

Horváth Zita (Recirquel Cirque Danse by Bence Vági), Safranka-Peti Zsófia, Jurák Bettina, Csizmadia Tamás, Nagy Csaba Mátyás, Feledi János

és a Kézér Ballée növendékei

Zenei szerkesztő és látvány: Feledi János
Jelmez: Matisz Gábor, Henez Mariann
Dramaturg: Lisztóczky Hajnal
Fény: Hepkó Miklós
Alkotó, koreográfus, rendező: Feledi János

 

ITT NÉZHETŐ ONLINE

ATEMPO.sk