Volt egyszer egy Mozart-maraton – három opera egy este (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Volt egyszer egy Mozart-maraton – három opera egy este (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

2021. április 18-án, vasárnap 20.00 órától egy különleges programmal zárul az idei rendhagyó Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A fesztivál történetének egy kivételes pillanata volt a 2006-os Mozart évben saját produkcióként létrehozott három operaelőadás. A Figaro házasságát, a Don Giovannit és a Così fan tuttét fiatal énekesekkel végzett műhelymunka eredményekét szinte újra felfedeztette a közönséggel Kovalik Balázs rendező és Oberfrank Péter karmester.

A BTF negyvenedik évfordulóján videórészletekkel elevenítik fel a tizenöt évvel ezelőtti eseményt és beszélgetnek Kovalik Balázs rendezővel.

 

A Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulóját ünneplő, 2006-os Mozart-évben különleges produkciót hozott létre a Budapesti Tavaszi Fesztivál: Kovalik Balázs operarendező és Oberfrank Péter karmester párhuzamosan állította színre Mozart három, úgynevezett „Da Ponte-operáját”, vagyis a zseniális kalandorral és udvari költővel, Lorenzo Da Pontéval együtt írt három operai remekművet, a Figaro házasságát, a Don Giovannit és a Così fan tuttét.

A három operát előbb egyenként, három egymást követő estén, majd néhány nappal később egyvégtében délelőtt 11 órától éjfélig is előadták, innen a fogalommá vált maraton elnevezés. A fiatal énekesgárdát és minimális díszletet alkalmazó produkciót hónapokig tartó műhelymunka előzte meg, a végeredményt pedig az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb operai produkciójaként őrizte meg a magyar kulturális emlékezet. Ahogy a legendás operakritikus, Fodor Géza fogalmazott, az előadás „egyszerre szembesített az operákban kifejtett életproblémák reménytelen megoldhatatlanságával és sugárzott lebírhatatlan életörömöt.”

Miért és hogyan jött létre a Mozart-maraton? Miként működik a mozarti dramaturgia? Hogyan épít fel zene és szöveg karaktereket és szituációkat? Miként válhat közvetlenné egy operai élmény? A BTF negyvenedik évfordulóján videórészletekkel elevenítjük fel a tizenöt évvel ezelőtti eseményt, Kovalik Balázsnak és a produkció alkotóinak pedig Fazekas Gergely zenetörténész teszi majd fel a fenti kérdéseket.

 

Közreműködők

MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Oberfrank Péter
Victoria kamarakórus

Karvezető: Cser Ádám

Jelmez: Benedek Mari
Rendező: Kovalik Balázs

 

Figaro házassága

Almaviva - Kálmán Péter
Grófné - Fodor Gabriella
Susanna - Geszthy Veronika
Figaro - Cseh Antal
Cherubino - Simon Krisztina
Marcellina - Bucsi Annamária
Bartolo - Asztalos Bence
Basilio - Ocsovay János
Antonio - Hábetler András
Barbarina - Yang Li
Curzio - Drucker Péter

 

Cosi fan tutte

Fiordiligi - Wierdl Eszter
Dorabella - Mester Viktória
Despina - Farkasréti Mária
Ferrando - Megyesi Zoltán
Guglielmo - Fátrai János
Don Alfonso - Bátki Fazekas Zoltán

 

Don Giovanni

Don Giovanni - Bretz Gábor
A kormányzó - Palerdi András
Donna Anna - Fodor Beatrix
Don Ottavio - Szappanos Tibor
Donna Elvira - Érsek Dóra
Leporello - Hámori Szabolcs
Masetto - Gábor Géza
Zerlina - Hajnóczy Júlia

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk