Kelemen Barnabás új szerepben - a Budafoki Dohnányi Zenekar online koncertje

Kelemen Barnabás új szerepben - a Budafoki Dohnányi Zenekar online koncertje

2021. április 23-án, pénteken 19.00 órától a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyére kerül sor, melynek érdekessége, hogy Kelemen Barnabás nem csak hegedűjátékát csillogtatja meg a hallgatóság előtt, hanem karmesteri kvalitásairól is tanúbizonyságot tesz.

 

MŰSOR:

Mendelssohn: Hebridák-nyitány
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny
Schubert: V. szimfónia

 

Elsőként Mendelssohn Hebridák-nyitánya csendül fel, melyet a húszéves szerző a skóciai Hebridákra tett látogatásának elementáris hatása ihletett. 1832-ben még így írt egyik levelében: „A Hebridákat…nem tudom közzétenni, mivel még nem tekintem befejezettnek… A D-dúr, forte középrész nagyon nevetséges, és a tétel állítólagos kidolgozása több kontrapunktot kóstol, mint bálnaolajat, tengeri sirályt és sózott tőkehalat – ennek épp fordítva kellene lennie.” Mendelssohn szándéka tehát az volt, hogy a műben a Bach és Mozart zenéjén nevelkedett, „tanult” komponista szerkesztőművészete rejtve maradjon, s helyette a táj- és hangulatfestés kerüljön előtérbe.

Ezt követően karmesterünk pálcáját hegedűjére cseréli, és vezetésével Mendelsshon e-moll hegedűversenye szólal meg. Ez a mű a szerző utolsó alkotókorszakában keletkezett. A Hegedűverseny csillogó felszíne, a szinte tüntetően egyszerű tematika, a finálé „szentivánéji” hangulata azonban némileg megtévesztő: Mendelssohn számos formai újításnak is teret engedett e művében, melyet saját korában még furcsállva fogadtak.

Online koncertünk zárásaként Schubert V. szimfóniáját szólaltatjuk meg. Ez a szimfónia azon kevés Schubert-mű közé tartozik, amelyeknek ősbemutatójáról biztos adatokat tudunk; 1816-ban — a szimfónia keletkezésének évében — adta elő egy műkedvelő zenekar. Míg Schubert korábbi szimfóniának technikai megoldásai Haydnt, kifejezési formái — legalábbis ami a szándékot illeti — Beethovent követték, ezúttal Mozart útján indult el a tizenkilenc esztendős szerző. És ezt az utat sikerült is végigjárnia.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk