TáncszínházON: Ajtók kilincs nélkül – az Inversedance (Fodor Zoltán Társulat) online előadása

TáncszínházON: Ajtók kilincs nélkül – az Inversedance (Fodor Zoltán Társulat) online előadása

2021. április 22-én, csütörtökön 20.30-tól mutatja be az Inversedance (Fodor Zoltán Társulat) az Ajtók kilincs nélkül című előadását a Nemzeti Táncszínház online sorozata keretében.

 

Kortárs magyar szerzőnőnk írja ’van egy ország’ című versében: (…) rajtam is múlt, rajtam múlt, tegnap kezdődött a múlt, elkezdődött – vége van, borzalom és béke van.

A darab a megtorlás könyörtelen éveiben a rendszer feltáratlan ’fehér foltját’ követi. A forradalom lányát futószalagon dobálja a puha diktatúra. A harckocsik zaja elnyomja az indulók üvöltését. Akasztófák árnyéka borul Szabadságra, Harcra.
A darab alapjául a rendszerben élők szabadságösztöne szolgál. Kötelék, melyben egy egész nemzet osztozik; egyéni sorsok, melyek hurokban végződnek.

A rejtett szimbólumok egy része - mint a kötél - első pillantásra is értelmezhető. Egyrészt a halál jelképe, mint az akasztási szokások eszköze; másrészt a mitológia világából gyökereztethető szeretet köteléke, a keletkezés és elmúlás kifejeződése.

A szereplők egypercnyi béke visszfényében válnak győzőkké és legyőzöttekké, ott ahol a múlt utoléri a jelent. Kitörés alulnézetből…

Az egyfelvonásos, 50 perces egész estés produkció méltó emléket állít az ’56-os események résztvevőinek.

 

Előadók

Bódi Bianka
Dowidat Sára
Ferencz Vivien
Yun Ju Huang
Clark David Ortega
Petrőcz Cintia Vanessza

Zene: Gergely Attila
Fényterv, szcenika: Fodor Zoltán
Koreográfia: Fodor Zoltán

 

ITT NÉZHETŐ ONLINE

ATEMPO.sk
Fotó: MÉSZÁROS Csaba