A 75 éves MÁV Szimfonikus Zenekar jubileumi koncertje online (VIDEÓ)

2021. április 24-én, szombaton 19.00 órai kezdettel jubileumi koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar neves fellépők közreműködésével.

 

1944 végén, amikor még tartott a II. világháború, Varga László, a Magyar Államvasutak Rt. elnök-vezérigazgatója megkereste Szőke Tibort, az Állami Operaház fiatal karmesterét és felkérte, hogy a MÁV támogatásával hozzon létre egy szimfonikus zenekart, amely rendszeresen utazik vidéki városokba, hogy a hangversenyek segítsék az ország szellemi újjáépítését. Szőke Tibor elfogadta a megbízást és megkezdte az új zenekar szervezését. 1945 május 1-jén, az ünnepi felvonuláson már részt vett a fúvós zenekar, ezt a napot tekintjük a zenekar születésnapjának. Szőke Tibor kitűnő munkájának köszönhetően már 1946 őszén bérleti hangverseny sorozatot indított a Zeneakadémián, 1947 novemberében pedig Bécsben, a Musikverein Nagytermében vendégszerepelt Bartók és Kodály műveivel. Az új zenekar rövid idő alatt az ország élvonalbeli zenekarai közé került, jelenlegi művészeti vezetője Daniel Boico, amerikai karmester, tiszteletbeli vendég karmestere pedig Kobayashi Ken-Ichiro. A zenekar növekvő nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy világhírű vendégművészek is felléptek budapesti hangversenyei, többek között Maxim Vengerov (hegedű) és olyan karmesterek, mint pl. Jesus Lopez Cobos.

 

A jubileumi koncerten Copland művét Daniel Boico vezető karmesterünk dirigálja, Dvořák IX: szimfóniáját pedig a kétszeres Grammy-díjas Charles Dutoit, akit immár harmadik alkalommal üdvözölhetnek.

 

Műsor:

COPLAND: Appalachian Spring
(Tavasz az Appalache-hegységben)

Vezényel: Daniel Boico

DVOŘÁK: IX. szimfónia (Az Újvilágból), e-moll, Op.95.

Vezényel: Charles Dutoit

 

https://www.youtube.com/watch?v=agFmQgJ5fwk

 

ATEMPO.sk