Richard Strauss: Daphne - opera előadás online

2021. április 24-én, szombaton 19.00 órai kezdettel Richard Strauss egy ritkán hallható operája látható online a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Kocsis Zoltán nagyszabású vállalkozásában.

 

Richard Strauss ritkán hallható színpadi műveit élvezheti a közönség. Ezúttal olyan operák hangzanak el, amelyeket a zeneszerző egymás után komponált, és tervei szerint egyazon műsor keretében is adták volna elő őket. A politikai környezet is befolyásolta az 1938-ban született alkotások létrejöttét: a persona non gratának minősített Stefan Zweig nem dolgozhatott tovább a zeneszerzővel a szövegkönyvön, maga helyett mást ajánlott, Joseph Gregort.

A második részben a Daphne című opera kerül bemutatásra, aminek érdekessége, hogy az első előadás karmestere Karl Böhm volt, akinek az operát szentelték.

A béke napjához hasonlóan szintén Joseph Gregor jegyzi a mitológiai témát feldolgozó, a budapesti Operaházban az 1939/40-es évadban bemutatott és az egyik leglíraibb Strauss-operának tartott Daphne szövegkönyvét. Strauss negyedik görög tárgyú operája 2011-ben már megelevenedett Kocsis Zoltán és zenekara előadásában, nagyszerű énekes szólisták közreműködésével - most, a Müpa Home programján újra részesülhetünk e ritka élményben.

A felvétel a Müpa 2015. október 3-i előadásán készült.

 

Vezényel: Kocsis Zoltán

 

Szereplők

Daphne: Pasztircsák Polina
Apolló: Ric Furman
Gaia: Ulbrich Andrea
Peneiosz: Cser Krisztián
Leukipposz: Horváth István
Első juhász: Bakonyi Marcell
Második juhász: Boros Sándor
Harmadik juhász: Pintér Dömötör
Negyedik juhász: Silló György
Első szolgáló: Szalai Ágnes
Második szolgáló: Kristófi Ágnes

 

Közreműködők

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)

 

Alkotók

díszlet: Gilles Gubelmann
jelmez: Gianpiera Bühlmann
zenei munkatársak: Bizják Dóra, Mikó Szilvia
rendező: Némedi Csaba

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk