Schubert közelében - folytatódik Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok online sorozata

Schubert közelében - folytatódik Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok online sorozata

2021. április 25-én, vasárnap 20.00 órától folytatódik a Schubert közelében sorozat Bősze Ádámmal. Rendhagyó módon, rendhagyó helyszínen!

A Pilz János vezette Budapesti Vonósok kamarazenekar Schubert kamarazenei műveivel foglalkozó sorozatának utolsó részében egy különleges hangszerre írt szonátát ismerhetünk meg közelebbről.

 

A 19. század első felének hangszerészei az új ötletek és találmányok korában éltek. Többfelé is kísérleteztek olyan gitárral, amelyet vonóval lehet megszólaltatni. Bécsben Georg Staufer 1823-banmutatta be vonósgitárját, amelyet guitare d’amournak nevezett. A hangszer alakja a csellóhoz hasonlított, mérete és ahogyan tartani kellett, inkább egy gambára. Bundozott fogólapját és hathúrjának hangolását a gitártól örökölte. Ez a hangolás tette lehetővé, hogy gazdag hangzású akkordokat lehetett fogni rajta, amelyek törve, arpeggio-szerűen felbontva szólalhattak meg a vonósegítségével. Ezért nevezték a hangszert később arpeggione-nak. Legvirtuózabb játékosa a bécsi Vincenz Schuster lett, aki Schubert baráti köréhez tartozott.

 

Program

F. Schubert: Arpeggione szonáta D. 821

 

Közreműködők

Budapesti Vonósok
Krähling Dániel – brácsa

házigazda: Bősze Ádám – zenetörténész

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk