Ilók és Mihók - a palóc Kelemen Petra Piroska mesél online

2021. április 25-én, vasárnap 15.00 órától a felvidéki származású fiatal mesemondó, Kelemen Petra Piroska az Ilók és Mihók című mesét hozza el a Hagyományok Háza jóvoltából.

Kelemen Petra Piroska az Alsó-Garam menti Bényről származik. Jelenleg Tatán él, de a palóc hagyományokat, a nagyszülei, a faluja nyelvét, nyelvjárását, kultúráját továbbra is őrzi és szeretné megismertetni a világgal - mint néptánctanár és mint mesemondó. Fogadjátok szeretettel az együgyű legényről és kalandjairól szóló tréfás meséjét!  

 

Kelemen Petra Piroska úgy emlékezik vissza a családi mesemondási alkalmakra, hogy az szinte mindig a résztvevő gyerekek személyiségére, viselkedésére szabott tanulságos történetek elmondása volt, az élethez, az emberséghez szerettek volna fogódzót adni az idősek úgy, hogy a gyerekek magukra ismerjenek a mese formában előadott példazatokban. Az igaztörténetek, anekdoták máshol is úgy keringtek a faluban, hogy ki-ki a saját rokonságára, ismerősi körére „szabta” a szövegfolklór egyes vándormotívumait.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk