Lehár és kortársai – online zenés-irodalmi összeállítás

2020. április 30-án, pénteken 20.00 órától kerül sor a Lehár 150 programsorozat következő rendezvényére Komáromban, mely ezúttal is online, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ Facebook oldalán és YouTube csatornáján lesz látható.

Az est folyamán Lehár Ferenc méltán ismert operettjei mellett olyan magyar költők és írók műveiből kapunk majd ízelítőt, mint Kafka Margit, Somlyó Zoltán és Kosztolányi Dezső.

Az zenés-irodalmi összeállítás fellépői között van Becse Szabó Ilona, Bertók István, Culka Ottó, Derzsi György, Domonkos Pál, Gál Tamás, Hanusz Zoltán, Kiss Szilvia, Mokos Attila és Rák Viktória.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Lehár Ferenc zeneszerző, operettkomponista, karmester 1870. április 30-án született Komáromban. Előadói pályafutását színházi hegedűsként kezdte, emellett egy katonazenekarban is játszott 1899-ig. Első zeneszerzői próbálkozásai kudarcba fulladtak, ezért átvette apja katona-karmesteri posztját, amelyet csak 1902-ben adott fel, amikor bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett, és meghatározta további munkásságának fő irányvonalát. Az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára. Életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedett bécsi operett stílusát.

EZ, ATEMPO.sk