Vásáry Tamás Mozart-estje Farkas Gáborral online a Zeneakadémiáról

Vásáry Tamás Mozart-estje online a Zeneakadémiáról

2021. május 3-án, hétfőn 19.30-kor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát vezényli Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester.

A koncertet online közvetítik a Zeneakadémiáról. Közreműködik Farkas Gábor zongoraművész.

 

Mindössze öt éven belül alkotta meg Mozart mindhárom művet, amely ezen az estén felcsendül. A két szimfónia és a zongoraverseny Köchel-jegyzék száma tanúskodik arról, hogy milyen intenzitással ontotta magából az újabbnál újabb remekműveket az akkorra már Európa szerte ünnepelt zseni. Mindkét szimfónia esetében változtatott a szerző az eredeti szándékain, és tétel, sőt tételek estek áldozatul a végleges forma elnyeréséig vezető úton. Többek között a Haffner-szimfónia váltotta ki Bécs rajongását Mozart iránt, de mint tudjuk, semmi sem tart örökké, és négy év elteltével bécsi népszerűsége hanyatlani kezdett. A Prágai-szimfónia egyben szükségszerű továbblépést is jelentett Mozart számára az osztrák fővárosban megélt sikerek után.

A világhírű magyar, Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja.

 

MŰSOR

Mozart: D-dúr „Haffner” szimfónia, No. 35, K. 385
Mozart: A-dúr zongoraverseny, No. 23, K. 488
Mozart: D-dúr „Prágai” szimfónia, No. 38, K. 504

 

Vezényel

VÁSÁRY TAMÁS

 

KÖZREMŰKÖDIK

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
FARKAS GÁBOR (zongora)

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk