Csalog Gábor - Parti Nagy Lajos: Létbüfé - online premier (VIDEÓ)

Csalog Gábor - Parti Nagy Lajos: Létbüfé - online premier (VIDEÓ)

2021. május 11-én, kedden 19.00 órakor Csalog Gábor zongoraművész és Parti Nagy Lajos költő Létbüfé című közös művének bemutatója lesz látható online a Budapest Music Centerből.

 

Parti Nagy Lajos Létbüfé-sorozatának többszáz versszakából válogattam ki hetet. Számomra olyan hagyomány részének tűnt e ciklus is, mely rejtélyes módon kapcsolódik a késői Schubert-dalok elgyötört-szentimentális, könnyed-súlyos magány-világához - ez a dalrepertoárban azóta is a szöveg-színterek egyik kiinduló bázisa. Le kellett persze mondanom a válogatáskor a versek nyelvi játékainak, ironikus-roncsolt utalásainak egy részéről. Ki kellett hagynom a ciklus legnagyobb magaslatait is - melyekhez nem tehető hozzá semmi. A baritonra és zongorára írt dalciklust 2019 és 2020 néhány hónapjában fejeztem be.

Nagy örömömre a Költőnek utólag nemcsak tetszésére szolgált a megzenésítés, de felajánlotta jelenlétét e bemutatón.

Hallgatva megszűnik a külön, szövegszerű létezésük, mégis arra késztetnek, hogy nézzem vissza a szöveget, pontosabban olvassam el dalként, úgy elidőzve a részleteken, ahogy írás (és olvasás) közben a folytatás lehetőségein. Mindegyik hozzáad a szöveghez, nem is keveset, egyszerűen más dimenzióba kerülnek, nagy élvezet hallgatni, mintha abból a világból szólalna meg mindegyik, amikor még csak kép volt, érzet, formasejtelem, tűnődési gyakorlat, feljegyzés. ....Most az az érzésem, hogy ez a hét darab így és csak így tartozik össze, ebben a sorrendben, stb., pontosan úgy, ahogy elképzelted, illetve ahogy a munka során adta magát." (részlet Parti Nagy Lajos hozzám írt leveléből) - Csalog Gábor

 

KÖZREMŰKÖDNEK

KÉRINGER LÁSZLÓ - bariton
CSALOG GÁBOR - zongora
PARTI NAGY LAJOS - versmondás

 

 

ATEMPO.sk