Pusker Júlia és a MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertje (VIDEÓ)

Pusker Júlia és a MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertje (VIDEÓ)

2021. május 13-án, 19.00 órakor a MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertet mutat be a Budapest Music Centerből. Közreműködik Pusker Júlia hegedűművész.

 

A Divertimento Bartók utolsó műve, amelyet az emigráció előtt, a világháború árnyékában komponált. A műben kétségbeesését vallja meg az egész világot fenyegető tragédia miatt, de reményét is kifejezi egy majdani jobb jövőben.

A hegedűverseny műfaját Vivaldi teremtette, példáját hamarosan követte J.S. Bach is, akinek két remek hegedűversenye és egy kéthegedűs versenyműve maradt fenn. Az a-moll concerto „szabályosan” három tételes, gyönyörű játékot kínál a szólistának. Az 1720 körüli években keletkezett darab hangzása, mondanivalója a mai hallgató számára is „időszerű”.

A Hegedűverseny szólistája, Pusker Júlia, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia után a Londoni Királyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, előkelő versenyeredményekkel és sok sikeres fellépéssel büszkélkedhet.

Mozart 17 éves korában komponálta sorrendben 29. szimfóniáját. A gyermekkori nagy utazások után ekkor hagyta el először Salzburgot, hosszabb időt töltött Bécsben és rengeteget tanult. Ennek a boldog korszaknak termése az A-dúr szimfónia, a tiszta, felhőtlen, ujjongó öröm kifejezése.

 

MŰSOR

Bartók: Divertimento
J.S. Bach: a-moll hegedűverseny BWV.1041
Mozart: A-dúr szimfónia K.201

 

KÖZREMŰKÖDŐK

MÁV Szimfonikus Zenekara
PUSKER JÚLIA – hegedű

Vezényel: CSABA PÉTER

 

 

ATEMPO.sk