Varjos, Rustico és Új Gereben - Szlovák–magyar Folkfesztivál online (+VIDEÓ)

2021. május 16-án, vasárnap folytatódik a Szlovák–magyar Folkfesztivál az online térben, mely eseménysorozat a szlovák és magyar folklór ezer közös szálát kívánja még szorosabbra fonni Bartók Béla születésének 140. évfordulóján.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Program

13.00 Rustico (HU)

Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Zimber Ferenc trióformációja magyar népzenei alapokon nyugvó kamara zenét játszik, amelyet a pillanatban születő népzenei megoldások tesznek izgalmassá.

A hagyományos magyar népzenében használatos fúvós hangszerek és a cimbalom virtuóz közös játéka egészen újszerűen szólaltatja meg a Kárpát-medence egyes tájegységeinek dallamait.

Zenei összeállításaikban Székelyföld, Moldva, Mezőség, Nyitra és Somogy zenéje elevenedik meg.

 

Tagok

Kubinyi Júlia – ének
Zimber Ferenc – cimbalom
Szokolay Dongó Balázs – furulya, kaval, duda, hosszú furulya

 

 

16.00 Varjos Zenekar (SK)

A párkányi zenekar céljául a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzte ki, a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján.
Elsősorban a felvidéki magyarság népzenei anyagát játssza, de előadásukban hallhatóak a mai Magyarország és Erdély területéről származó dallamok is.

 

Tagok

Szabó Gábor (Suvi) – hegedű
Madocsai Szilárd – klarinét, furulya
Madocsai Imre - brácsa, tánc
Mocsi Péter - bőgő

 

 

19.00 Új Gereben (HU)

Az együttes a több mint három évtizedig (Rácz Antal haláláig) működő Gereben együttes nyomdokain haladva 2018-ban alakult. A régi társaságból három tag alapította, bevonva Debreczeni-Kis Helga citerást. Az együttes stílusára az improvizatív népzene, a citerajáték széles lehetőségeinek a keresése jellemző. A két citera és a koboz mellett dob- és gardonkíséret jelenti a ritmushátteret.

 

Tagok

Debreczeni-Kis Helga: citera; a „Fölszállott a páva 2017” c. vetélkedő legjobb szólistája
Farkas Zoltán Batyu: dob, gardon, tánc; többszörösen kitüntetett táncművész, koreográfus
Szlama László: koboz; Junior Príma díjas
Túry Ferenc: citera; a volt Gereben együttes alapító tagja

 

 

ATEMPO.sk