Online városnézés, beszélgetések és színházi előadás Komáromból

2021. május 20-án, csütörtökön 19.00 órakor kezdődik a [fjúžn] úton online fesztivál-sorozat negyedik és egyben befejező része. Az utolsó állomás Komárom.

Ismerjék meg az itthoni világot, ami körülvesz minket, és amelyet éppen most, a járvány alatt van alkalmunk felfedezni.

 

A fesztivál bevezetőjében Garajszki Margit kalauzolja önöket Komáromban. Kommentált [fjúžn] walk városvezetésében megmutatja kedvenc itteni helyszíneit. Margit a közép-magyarországi Dabasról származik, az ottani általános iskolában szeretett bele a szlovák nyelvbe, melyet a pozsonyi Komenský Egyetemen tanult tovább. Utána évekig a pozsonyi színművészeti főiskola (VŠMU) hallgatója volt, jelenleg pedig a Komáromi Jókai Színház rendezője és dramaturgja. A járvány utáni szezont éppen az általa rendezett Csendes ház című darabbal nyitották meg.

A színházhoz a fesztiválunk végén még visszatérünk, közben viszont semmiképp sem érdemes kihagyni az Egy pár, két kultúra című, komáromi és környékbeli, vegyes házasságban élő párok beszélgetéseit. Mivel Komárom nem csak multikulturális, de soknyelvű is, a beszélgetés magyar és angol nyelven zajlik, szlovák feliratozással. Az egyik vendég, Carlington Codner gitároktató a végén egy rövid ízelítőt is ad szerzeményeiből.

A [fjúžn] úton fesztivál befejezése szintén a színházé: a Vekker Műhely bemutatja Varieté X című tantermi színházi produkcióját, amely az idegengyűlölet témájával foglalkozik: miért vagyunk olyan érzékenyek az idegenekre. A Vekker Műhely a színházi nevelés alternatív formáit alkalmazva oktatja, neveli, szélesíti a diákok látókörét. A Varieté X elsősorban a középiskolás korosztályt célozza, de aktuális megközelítéseivel minden néző számára érzékletesen járja körbe az emberi gyűlölet kérdéskörét. Az előadás magyar nyelven zajlik, szlovák feliratozással. Rendező Miklós László, a szereplők pedig Dékány Nikolett, Romada Rakottyay Katalin, Laboda Róbert és Tóth Gábor.

 

ITT NÉZD ONLINE
(FACEBOOK, YOUTUBE)

 

ATEMPO.sk