Zenekar a központban - Várjon Dénes és a Bécsi Kamarazenekar koncertje online (VIDEÓ)

2021. május 20-án, csütörtökön 19.30-kor a Zeneakadémia nagyterméből egy újabb nagyszerű online koncerttel jelentkeznek Várjon Dénessel és a Bécsi Kamarazenekarral.

 

Két csodagyerek, korai kompozíciók, érett pillanatok – ez lehetne az alcíme a hangversenynek. Mozart mindössze nyolcéves volt, mikor papírra vetette első szimfóniáját. A mű Leopold Mozart és Johann Christian Bach erős hatását mutatja, miközben tartalmazza a szerző utolsó, „Jupiter” szimfóniájának híres négyhangos motívumát. A zongoraverseny már a 26 éves Mozart alkotása, aki saját bécsi debütálására komponálta a melódiákban gazdag (csak az első tételben hat téma található!), az említett Bach-fiú emlékének ajánlott darabot. Mendelssohn 12–14 évesen szerezte tucatnyi vonósszimfóniáját.

Közben pedig megírta a-moll zongoraversenyét is, melyről gyakran nem vesz tudomást az utókor – méltatlanul. Pedig ha ezek a művek jó kezekbe kerülnek, s olyan előadók szólaltatják meg, mint például a Kossuth-díjas Várjon Dénes és a Menuhinnal, Holligerrel, Brittennel, Barenboimmal dolgozó Bécsi Kamarazenekar, csoda történhet.

 

MŰSOR

Mozart: 1. (Esz-dúr) szimfónia, K. 16
Mozart: 12. (A-dúr) zongoraverseny, K. 414
Mendelssohn: 10. (h-moll) vonósszimfónia
Mendelssohn: a-moll zongoraverseny

 

KÖZREMŰKÖDŐK

VÁRJON DÉNES - zongora
BÉCSI KAMARAZENEKAR
TÓTH ENDRE - műsorvezető

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk