Lemezjátszó Classic Boros Csabával - ONLINE beszélgetés a Republic legendás lemezéről

Lemezjátszó Classic Leskovics Gáborral - ONLINE beszélgetés a Pál Utcai Fiúk lemezéről

2021. május 24-én, hétfőn 19.00 órától online folytatódik a Lemezjátszó Classic estsorozat a B32 Galéria és Kultúrtér Youtube csatornáján, ahol a magyar könnyűzenei élet kultikus albumaival és énekes-dalszerzőivel beszélgetnek a 90-es évekig bezárólag.

Ezúttal a Republic 1993-ban megjelent Hoppá-hoppá!!! című lemeze adja az apropót a visszaemlékezésre. Horváth Gergő vendége Boros Csaba alapítótag. A lemezen olyan slágerek sorakoznak, mint a Jó reggelt kívánok, a Hazudj még nekem, a Sírás lesz a vége vagy a Szeretni valakit valamiért.

Sokáig sírás kerülgette, amikor a régi dalokat énekelte Cipő helyett

 

A zenekar 1990. február 23-án alakult az együttes, a lemezborítóikon szereplő hal is átvitt értelemben ezt szimbolizálja. Az alapítók: Bódi László – Cipő, Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi "Bigyó" László és Boros Csaba.

2010-ben a Republic együttes tagjai (Bódi László Cipő, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, és Tóth Zoltán), megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából, előadóművészi tevékenységük elismeréseként megkapták a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, polgári tagozata kitüntetést. A Republic könnyen értelmezhető, szókimondó és dallamos zenéjéről vált híressé. Nem sokkal megalakulásuk után megnyertek egy rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral). 1990 végére a dobos Szilágyi László helyett Nagy László Attila került a zenekarhoz, aki már korábban játszott közösen Cipővel.

1991 végén került Bali Imre gitáros helyére Patai Tamás. Még ebben az évben elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon-díját is, 1993-ban pedig a Hahó Öcsi!!! albumukkal a MAHASZ Arany Zsiráf-díját. 1994-ben a Disco gyorsan aranylemez, majd platinalemez lett, ezen az albumon jelent meg A 67-es út című daluk is. 1995-ben ismét elnyerték az Arany Zsiráf-díjat „Az év rocklemeze” kategóriában. De az év elején megjelent Tüzet viszek című album is – a Szállj el kismadár című közismert dalával – két héten belül aranylemez, később platinalemez, majd a 100 000. példány eladása után, még 1995-ben gyémántlemez lett. Az évente megjelenő sorlemezeik mellett a zenekar egyes tagjai más területeken is alkottak: a "Rózsák vére" című film betétdalait Cipő és Tóth Zoltán, míg a nagy sikerű "Magyarország története" ismeretterjesztő televíziós sorozat főcím-zenéjét ugyancsak az utóbbi szerezte. Minden évben hagyományosan március 15-én tartották a nagykoncertjüket, az első ilyen alkalom 1996-ban a Budapest Sportcsarnokban volt.

Az együttes frontemberének, Bódi László "Cipő"-nek 2013. március 11-i elvesztése után Tóth Zoltán kivált a zenekarból. Társai a korábbi állandó közreműködővel, Halász Gáborral folytatták tovább.

Jelenlegi tagok:

Nagy László Attila - dob
Patai Tamás - gitár
Tóth Zoltán - gitár, zongora, ének
Boros Csaba - basszusgitár, ének

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk