A magyar klasszikus zene napja - a Budafoki Dohnányi Zenekar online koncertje Kocsis Zoltán emlékére

A magyar klasszikus zene napja - a Budafoki Dohnányi Zenekar online koncertje Kocsis Zoltán emlékére

2021. május 30-án, vasárnap 11.00 órakor A magyar klasszikus zene napján folytatódik a Budafoki Dohnányi Zenekar Megérthető zene sorozata. Előad és vezényel Hollerung Gábor.

 

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét.

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze.

A kezdeményezéshez egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított és rögzített online koncerttel csatlakozik a zenekarunk. A szórakoztatóan ismeretterjesztő, legendásan szuggesztív, karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene sorozatukban ráadás koncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánunk emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt. Hollerung Gábor sajátos viszonyt ápol a Kocsis Zoltán által is kiemelt kötődéssel kezelt Bartók-életművel. Tudása és Bartók-ismerete közismerten kiemelkedő.

A mű a XX-XXI. század örök érvényű, ma is igen aktuális kérdéseit taglalja: Mi a civilizáció és mi a barbárság? Hogyan tudjuk a bűnt és a tisztaságot megkülönböztetni? Hogyan tudunk elevickélni a mindig is létező bűnök és a reményeink szerint szintén mindig létező tisztaság között?

 

Műsor

Bartók Béla: A csodálatos mandarin - szvit

 

Közreműködők

A Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Hollerung Gábor

 

 

ATEMPO.sk