A magyar klasszikus zene napja Kocsis Zoltán emlékére - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online koncertje

2021. május 30-án, vasárnap 19.30-kor Kocsis Zoltán születésnapján indítja útjára A Magyar Klasszikus Zene Napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét.

 

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok törekvése, hogy ezen az ünnepnapon országszerte minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete. A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy új magyar klasszikus zenei művek szülessenek.

A magyar klasszikus zene gazdagságára, régi és új értékeire, kis és nagy mestereire, változatosságára és félreismerhetetlen ismertetőjegyeire büszkének lennünk korántsem valamiféle szűk látókörű nacionalizmus. Éppen ellenkezőleg, hiszen a magunk muzsikáját, XIX., XX. és XXI. századi komponistáink alkotásait az európai kultúra s egyáltalán: a világ komolyzenéjének egyetemes közegében leljük fel. Ahhoz mérjük és abban helyezhetjük el a magyar zeneirodalom termését: akkor is, ha a kultúrhéroszi működését vállaltan itthonra korlátozó Erkel Ferenc, s akkor is, ha a világhódító Liszt Ferenc műveiről van szó.

A Kocsis Zoltán születésnapjára kitűzött, az ő emlékének ajánlott koncert műsorán a Zeneakadémia két alapítójának műveitől egészen a Zeneszerzés Tanszék mai vezetőjének, Fekete Gyulának vadonatúj kompozíciójáig ível majd a program az egykor Kocsis által vezetett zenekar, az Nemzeti Filharmonikus Zenekar és két nagy tehetségű fiatal muzsikus, a csellista Devich Gergely és a karmester Madaras Gergely előadásában.

 

Műsor

Erkel: Ünnepi nyitány
Fekete Gyula: Szimfonikus fantázia – ősbemutató
Bartók–Serly: Brácsaverseny, BB 128 (Serly Tibor átirata csellóra és zenekarra)
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36
Kodály: Galántai táncok
Liszt: 2. magyar rapszódia

 

Közreműködők

Devich Gergely – cselló
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Madaras Gergely

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk