Viva La Viola! - három hangverseny a Concerto Budapesttel online (VIDEÓ)

Viva La Viola! - három hangverseny a Concerto Budapesttel online (VIDEÓ)

2021. május 30-án, vasárnap 18.20-kor kezdődik a Concerto Budapest háromrészes online koncertje a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára, Kocsis Zoltán születésnapján a hazai kulturális élet vadonatúj ünnepén, A Magyar Klasszikus Zene Napján a Budapest Music Centerből.

A Concerto Budapest zeneigazgatója, a Kossuth-díjas Keller András ugyanis Viva La Viola! címmel olyan programot állított össze, amely az oly sok zenészvicc tárgyául szolgáló hangszert, a mindeközben mégis nélkülözhetetlen és alapvető fontosságú brácsát és annak művészeit helyezi a középpontba.

 

Kocsis Zoltán valódi szellemiségéhez legközelebb álló módon - mint ahogy Kocsis tette több mint három évtizeden át, minden évben a születésnapján - a koncerteket jótékonysági céllal, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adja a zenekar.

Az elsőre alighanem meglepőnek tetsző választás persze hamar érthetőnek, sőt mi több: fölöttébb indokoltnak bizonyul, amint rátekintünk a műsorra, amelyben nagyszerű alkotások sora kínál hálás lehetőséget a brácsa, vagy másként a mélyhegedű megszólaltatói számára. Így Mozart Sinfonia concertantéja éppúgy elhangzik majd, akárcsak Bartók Béla Brácsaversenye vagy épp Paul Hindemith Trauermusik című alkotása, mely megindítóan szép gyászzene ezúttal, Kocsis Zoltán 69. születésnapján a magyar zenei élet öt éve elhunyt kultúrhéroszának emlékére fog megszólalni.

Hindemith maga is brácsázott, s szintúgy játszott e hangszeren az első koncert első műsorszámának komponistája, Georg Philipp Telemann is, és ez a tény nemcsak a mélyhegedű iránt tanúsított rokonszenvüket és affinitásukat magyarázza. Hanem egyszersmind megcáfolja azt az eredetileg tán szellemesnek szánt, de inkább csak közhelyes előítéletet is, mely szerint a brácsások a rossz hegedűsökből válnak. A brácsa-toposzoknak ezt a sokat emlegetett, ám a valósággal nemigen találkozó alaptézisét természetesen a koncertek szólista fellépői maguk is lépten-nyomon megdöntik: tehetségükkel, virtuozitásukkal és művészi hírnevükkel. Elvégre Homoky Gábor vagy Szűcs Máté esetében ki merészelne hasonló brácsás vicceket elsütni? A hegedűn és a brácsán felváltva játszó ukrán csillag, a hazánkban mindig lelkesen fogadott Maxim Rysanov pedig olyannyira elkötelezettje az utóbbi hangszernek is, hogy 2010-ben átírta mélyhegedűre a Variációk egy rokokó témára című Csajkovszkij-slágerdarabot, melyet a nap második koncertjén a Viva La Viola! közönségének is elő fog majd adni Keller Andrásék társaságában muzsikálva.

A programhoz a két részből álló koncertet követően egy harmadik, külön hangverseny is társul. A Concerto Budapest immár hagyományos születésnapi Ligeti-hangversenye idén a brácsaközpontú minifesztiválhoz és a Zeneakadémia által életre hívott Magyar Klasszikus Zene Napja programjaihoz is kapcsolódik majd. Méghozzá szervesen, hiszen a koncert első fele érzékletesen fogja példázni, hogy a kortárs zene nagy alkotói, Penderecki, Kurtág és Ligeti ugyancsak sokra becsülték, illetve becsülik a brácsát. A koncert második felében azután egy 1968-as fúvóssorozat, valamint a pályavégi dalciklus, az ősbemutatóhoz hasonlóan most is Károlyi Katalin és az Amadinda által megszólaltatandó Síppal,dobbal nádihegedűvel előadása tiszteleg majd Ligeti György emléke és oly eleven hatású életműve előtt.

Mindez így, az egész este foglalatában Keller András és a Concerto Budapest üzenete és krédója a magyar klasszikus zene nemzetközi léptékben is megkerülhetetlen két alakja szellemiségén keresztül.

 

Program

18.20-tól 1. rész

Műsor

Telemann: G-dúr versenymű két brácsára, TWV 52:G3
Szomor-Mekis Janka, Móré László brácsa

Mozart: Sinfonia Concertante hegedűre, brácsára és zenekarra K. 364
Keller András hegedű, Homoky Gábor brácsa

Martinů: Rapszódia-koncert brácsára és zenekarra

 

Közreműködők

Maxim Rysanov brácsa
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

 

2. rész

Műsor

Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33
Maxim Rysanov brácsa

Hindemith: Trauermusik
Szűcs Máté brácsa

Bartók: Brácsaverseny - Rakos Miklós átdolgozása

 

Közreműködők

Szűcs Máté brácsa
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

 

 

21.10-től 3. rész - Ligeti György születésnapi koncert

Műsor

Kurtág: Hommage à R. Sch. op. 15d
Csalog Gábor zongora, Klenyán Csaba klarinét, Szűcs Máté brácsa

Penderecki: Cadenza for solo viola
Szűcs Máté brácsa

Ligeti: Sonate für Viola solo / Szólószonáta brácsára
Haruka Nagao brácsa

Ligeti: Tíz darab fúvósötösre
Ligeti: Síppal, dobbal, nádihegedűvel

 

Közreműködők

Kaczander Orsolya - fuvola
Ella Dániel - oboa
Klenyán Csaba - klariné
Mohai Bálint - fagott
Tóth Bálint - kürt
Károlyi Katalin - ének
Amadinda Ütőegyüttes

 

 

ATEMPO.sk