Érintés online koncert - új magyar hangszer a középpontban

2021. május 31-én, hétfőn 19.00 órakor kerül sor az Érintés című koncertre a budapesti Hold utcai református templomban, amelyet online is közvetítenek.

A koncert központjában egy új magyar hangszer, a glissonic tárogató áll. Más hangszerekkel való viszonyát is kifejező improvizációs játékkal körbeölelve válogatás hangzik el a glissotarra írt új darabokról, amelyek a zeneszerzőknek kiírt pályázatra érkeztek.

 

A szaxofonos Váczi Dániel és a formatervező Terebessy Tóbiás évek óta dolgozik egy olyan fúvós hangszercsalád kialakításán, amely alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre (innen a glissandora utaló név), és 2020-ban született meg a hangszercsalád első tagja, a glissonic tárogató, Tóth József tárogatókészítő mester közreműködésével. A hangszer a kortárs klasszikus zene mellett kiválóan illeszkedik a jazz és népzene világába is, és minden improvizatív műfajban helye lehet.

 

 

Az új hangszert Váczi Dániel szólaltatja meg. A szólódarabokat improvizációs játék köti össze, amelynek során Borbély Mihály tárogatón, Fassang László orgonán, Bali János furulyán, Ajtony Csaba elektronikus orgonán, a kanadai Tsilumos Együttes tagjai pedig szaxofonon lépnek párbeszédbe a glissotarral.

 

Ez az ÚjLélekZene koncertsorozat (2020-2021) harmadik koncertje. Az ÚjLélekZene koncertsorozat négy szimbólum – a fény, a lebegés, az érintés és a csend – köré csoportosítja hangszeres darabokból, improvizációkból és installációkból álló műsorát. A sorozat művészeti vezetője Ajtony Csaba.

 

Műsor

Brian Abbott: Glissotar Etude - Jazz Traffic Jam
Bethlenfalvy Bálint: Táré
Cristian Fernández: Monólogos Australes
Lawrence Galve Parcón: Pánggas
Turkar Gasimzada: An #1
Tom Gurin: "Proverb"
Etienne Rolin: Graphic Glissotar
Varga Judit: Mérgelődős, bosszankodós // Nörgeln (belső párbeszéd képzelt és valós ellenségeinkkel)

 

Közreműködők

Váczi Dániel (glissonic tárogató)
Borbély Mihály (tárogató)
Bali János (furulya es elektronika)
Fassang László (orgona)
Ajtony Csaba (orgona)
Tsilumos Ensemble
Fazekas Gergely (műsorvezető)

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk