A Mongooz And The Magnet online koncertje - Hey June! fesztivál

A Mongooz And The Magnet online koncertje - Hey June! fesztivál

2021. június 6-án, vasárnap 20.00 órakor a Hey June! fesztivál keretében online koncertet ad a Mongooz And The Magnet Organic ⇌ Electric címmel.

A 2014-ben Pécsett alakult Mongooz And The Magnet az ország talán legmultikultibb zenekara: aligha van sok másik olyan, Magyarországon működő együttes, amelynek a fele külföldi állampolgár.

 

Az orvostanhallgatókból alakult Mongooz ilyen: a norvég-ír-magyar kvartett modern blues-soul-funk-rockos zenéje azonban nemcsak itthon hódít, hanem világszerte is. A Müpába felnőtt hangzást és sok vendéget hoznak, dalaikkal hidat kívánnak képezni az emberek között.

 

A norvég Magnus Måløy és az ír Ian O'Sullivan a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatóiként találkoztak, a közös zenélés alkalmával pedig barátokká váltak és megalapították a Mongooz And The Magnet zenekart, amely hét éve vonzza a dögös-grúvos blues-rock rajongóit.

 

Egyre nagyobb számban külföldön is, rengeteg európai fellépésüknek köszönhetően - sőt jártak már Ázsiában is, a két Korea határán megrendezett DMZ Peace Train fesztiválon. Az elmúlt években inkább a koncertekre összpontosítottak, kétszer is dobost váltottak, Magnus pedig apa lett, de 2019 végén új, a korábbiaknál is erősebb dalokkal jelentkeztek. Az is jelzi, hogy nagyon komolyan vették az új felvételeket, hogy a világsztárokkal dolgozó Dani Castelar producer (Paolo Nutini, REM, Snow Patrol, Jamie Cullum) is látott bennük fantáziát. A people═people című kiadvány címében az egyenlőségjel az emberek közötti hidat jelképezi, új számaik a szülő-gyermek viszonyról, a szeretteinkkel való érintkezésről, egyáltalán, arról szólnak, hogy létünket a kapcsolataink határozzák meg. Ez az őszinte, emberek közötti kapcsolódás határozza meg élő fellépésüket is.

 

2020-ban a zenekarnak két ázsiai, egy közép-európai és egy orosz turnét kellett lemondania a müpás fellépésük mellett, de ezt az időt további dalok írására fordították a fiúk, akik tavaly óta Csíki Áron billentyűs érkezésével hivatalosan is négytagúvá bővültek.

 

A zenekar számára a legfontosabb inspirációt mindig is a gyerekkoruk óta hallgatott blues és soul, valamint Jimi Hendrix zenéje jelentette. Ennek ellenére egy igazán különleges előadás erejéig a fiúk számukra eddig teljesen ismeretlen vizekre eveznek: az akusztikus előadás során szintetikus hangokkal ötvözve alkotják újra ismert dalaikat. Az este különleges vendégeiként többek között iamyank, Novai Gábor (Mörk) és Boros Levente (The Qualitons) állítja a színpadot a szokványostól igen eltérő pályára, korlátokat nem ismerő szintetizált és programozott hangok segítségével.

 

Hogy egy dal legmélyére tudjunk tekinteni.
Hogy meglássuk, mi változik és mi marad változatlan.
Hogy valami ridegen kiszámoltat, ugyanakkor vadul analógot alkossunk.
Hogy létrehozzunk valamit, ami szerves és elektromos.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk