Szavak nélkül - Boros Misi és a Pannon Filharmonikusok koncertje online (VIDEÓ)

Szavak nélkül - a Pannon Filharmonikusok koncertje online

2021. június 9-én, szerdán 19.00 órakor Szavak nélkül címmel a Pannon filharmonikusok adnak koncertet a pécsi Kodály Központban, amit online is közvetítenek.

Rossini – erről a szóról talán minden zenerajongónak mosolyra húzódik a szája, és megszólal benne valami fürge, szerethető, izgő-mozgó, virtuóz és mégis lírai dallam.

 

Ezt az élményt ez a hangverseny csak erősíti, hiszen Rossini Selyemlétra című operájának nyitányával indul, ami a fentiek tekintetében is hamisítatlan Rossini zene. Beethoven – ez a név pedig az erő, az ambíció, a nemes érzelmek és pátosz szinonimája a zenész körökben. Különösen igaz ez, ha a fiatal, zongoristaként és zeneszerzőként egyaránt kiteljesedni vágyó Beethovenről van szó. Őt hallhatjuk ezen az estén fiatalkori B-dúr zongoraversenyének hangjaiban. S hogy a hatás még inkább fiatalos és eredeti legyen, az ifjú Beethoven szólóját az ifjú pécsi zongorista, Boros Mihály játssza. És mit kívánnánk szimfóniának egy ilyen nyitány és versenymű után? Valami nagyot és optimistát. Kívánságunk teljesül: Carl Nielsen, századfordulós dán zeneszerző zárásként elhangzó III. szimfóniája a „Sinfonia Espansiva”, azaz expanzív szimfónia alcímet viseli.

 

A mű a járvány alatt talán soha nem látott méretű zenekart igényel, már ebben a tekintetben is terjeszkedik, másrészt nagyszabású megoldásai, a d-moll kezdettől. az A-dúr végkifejletig feszülő hangnemi terve is indokolja a címválasztást.

 

Műsor

Gioachino Rossini: Selyemlétra – nyitány
Ludwig van Beethoven: B-dúr zongoraverseny Op. 19
Carl Nielsen: III. szimfónia

 

Közreműködők

Boros Mihály – zongora
Balázs Júlia – szoprán
Megyesi Zoltán – bariton
Vezényel: Varga Gilbert

 

 

ATEMPO.sk