Liszt-kukacok akadémiája - A csodabogár hangszerész online koncert

Liszt-kukacok akadémiája - A csodabogár hangszerész online koncert

2021. június 13-án, vasárnap 11.00 órakor A csodabogár hangszerész című előadást nézhetjük online a Liszt-kukacok akadémiája sorozat keretében.

Az elmúlt egy év ráébresztett minket többek között arra is, hogy nem muszáj külföldre utaznunk ahhoz, hogy csodákat lássunk, itthon is számtalan gyönyörű látvány tárul a szemünk elé. A legkisebb, legeldugottabb vidékek is rejthetnek szép és emlékezetes tájakat.

Nincs ez másképp a zenével sem. Mert nem csak Bach komponált a barokk korszakban és nem csak Mozart írt klasszikus műveket, de idehaza is zajlott a zenei élet akkoriban. Mára szinte teljesen elfeledett szerzők, a kor stílusjegyeit magyar vonásokkal ötvöző zeneművek és hihetetlenül izgalmas hangszerek állnak a Liszt-kukacok Akadémiája legújabb matinéjának középpontjában.

A hangszerkészítő, hangszer-restaurátor, hangszertörténész és persze előadóművész Mandel Róbert és zenésztársai segítségével belekóstolunk a régi századok magyar zenéjébe, és megtudjuk, mi fán terem a tekerőlant vagy épp a szöghegedű. És természetesen egy régi magyar programból nem maradhat ki a népzene sem!

 

Műsor

Lőcsei virginálkönyv: Táncok
Nouvelle Collection d’Hongroise (Új magyar gyűjtemény) – Három tánc
Ismeretlen szerző: Menüett szöghegedűre
Ismeretlen szerző: Hajdútáncok (16. század)
Magyar népzenei idézetek tekerőlanton, dorombon és furulyákon

 

Közreműködők

Mandel Róbert (tekerőlant, szöghegedű, doromb)
Szabó Zsolt (viola da gamba)
Andrejszki Judit (csembaló, ének)
Molnár Andrea (blockflöte)
ifj. Szerényi Béla (tekerőlant, tárogató, furulya, doromb, ének)
Mesélő: Mona Dániel

  

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk