Táncszínház ON: A tizedik menyasszony - a Duna Táncműhely előadása online

Táncszínház ON: A tizedik menyasszony - a Duna Táncműhely előadása online

2021. június 17-én, csütörtökön 20.30-kor a Duna Táncműhely előadásában láthatjuk A tizedik menyasszony című darabot online a Táncszínház ON sorozat keretében.

 

Mikor valami véget ér, az egyben kezdete is valami másnak. Az idő kontinuumában szakadék támad ilyenkor, se ott, se itt nem vagyunk már/még, csak az emlékezés és a várakozás nyújthat menedéket.

E sajátos állapot az A tizedik menyasszony című táncszínházi előadások kiindulópontja, és a leánybúcsú ünnepében ölt testet.

Az előadás ugyanakkor a férfibúcsú ünnepe ihlette - a Duna Táncműhely 20 éve bemutatott - A tizedik vőlegény „női változata”.

A leánybúcsú ünnep a javából – minden időben, a világ szinte minden táján ünnepelték, ünneplik – gazdag néprajzi anyag a bizonyíték rá, mégpedig rituális, szertartásos anyag, épp olyan, mely a táncnak is eredendő sajátja, így az saját közegében mutatkozhat meg.

Az előadás egy beavatási rituáléra épül, amelyben a házasság előtt álló lány búcsúzik nőtársaitól. A különböző karaktereket felvonultató lánytársaság önfeledt mulatsága közben megjelennek vágyaik, férfiideáljaik, illetve a nők jelen társadalomban betöltött szerepéről is sajátos módon vallanak.

 

A sok humorral, játékossággal, lírai és drámai betétekkel megálmodott produkció – akárcsak a Duna Táncműhely minden előadása – a koreográfiák terén a néptánc hagyományára támaszkodik, ám azt korszerű kifejező eszközként kezeli.

 

Előadók

Abonyi Rebeka, Barta Réka, Horváth Eszter, Kenéz Enikő, Kovács Anita, Reszneki Virág, Tóth Tímea, Kolumbán Norbert

 

Alkotók

Zenészek: Fodor Réka, Haraszti Krisztina, Kuczera Barbara
Zeneszerző: Szirtes Edina Mókus
Fény: Lendvai Károly
Hang: Földes Gábor
Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt

 

 ITT NÉZD ONLINE

  

ATEMPO.sk