Az ideális zene - Pusker Júlia és a Pannon Filharmonikusok online koncertje

2021. június 16-án, szerdán 19.00 órakor a Pannon filharmonikusok adnak koncertet Az ideális zene címmel a Kodály Központból, amelyet online is láthatunk.

Hegezűn közreműködik Pusker Júlia. Belépődíj 2990 forint. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Ha az ideális zene szerzőit keressük, könnyen eszünkbe juthat Haydn, Bartók, vagy Schubert. Ezen az estén e szerzők találkozását hallhatjuk az ideállal.

Elsőként a fiatal esterházai karmester, Haydn optimista és tavaszias hangvételű 10. szimfóniáját hallhatjuk. Ezt követi a szintén fiatal és reménytelenül szerelmes Bartók, aki szíve hölgyének – aki történetesen hegedűművész volt – hegedűversenyt komponált, de a szerelem viszonzatlan, a versenymű pedig Bartók életében bemutatatlan maradt. Végül Schubert V. szimfóniája hangzik el, melyben a 19 éves Schubert Mozarttal való „találkozásáról” vall. 1816-ban ugyanis Schubert több Mozart művel ismerkedett meg, így a korábbi Beethoven-lázat (melynek virága a IV. szimfónia) egy évre a Mozart-rajongás váltotta fel, e mű is Mozart zenéje előtt tiszteleg. Az ideális zeneszerzők hangjai közé tehát Schubert által közvetett módon Mozart emléke is betársul.

 

Műsor

Joseph Haydn: D-dúr szimfónia No. 10
Bartók Béla: Hegedűverseny No. 1. op. posth.
Franz Schubert: V. (B-dúr) szimfónia

 

Közreműködők

Pannon Filharmonikusok
Pusker Júlia – hegedű
Vezényel: Varga Gilbert

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk