Wagner-varázs II. online - Budapesti Wagner napok

2021. június 16-án, szerdán folytatódnak a Budapesti Wagner-napok, amit az online térben rendeznek meg. 19.30-tól A bolygó hollandi és a Trisztán és Izolda műveket, hallhatjuk, láthatjuk.

 

Az érett Wagner termése A bolygó hollandival kezdődik. Ez a mű még nem zenedráma: szerzője „romantikus operának” nevezi. Felépítése alkalmassá teszi arra, hogy keresztmetszetszerűen részleteket szólaltassanak meg belőle. Ez történik ezen az estén: világhírű énekesek a mű néhány fontos pillanatát idézik fel. A szünet után azonban egy vérbeli zenedráma, a Trisztán és Izolda II. felvonása hangzik el. Kétféle műfaj egyazon szerzőtől - Fischer Ádám ihletett vezényletével.

 

A bolygó hollandi alapja Heine elbeszélése - és egy borzalmas vihar, melyet Wagner a Skagerrak szorosban, egy vitorlás utasaként élt át. E kettő sugallta a káromlás bűnéért vezeklő, mitikus hajós figuráját, akit csak az igaz szerelem válthat meg. Az igaz szerelemről szól a Gottfried von Strassburg középkori versregényét a schopenhaueri filozófia szellemében átértelmező, „ősmodern” mű, a Trisztán és Izolda is, amely a soha be nem teljesülő, végtelen vágyakozást énekli meg. (Wagner ezt sem nevezi zenedrámának: a műfajmegjelölés „Handlung” - cselekmény.) Itt is, ott is a halál jelenti a megoldást és feloldást, az ellentét mellett elgondolkoztató párhuzamot is ígér tehát a két eltérő esztétikájú mű részleteivel való találkozás ugyanazon az estén, olyan énekesekkel, mint a szoprán Catherine Foster és Simone Schneider, a mezzoszoprán Schöck Atala, a tenor Gerhard Siegel és Corby Welch, a basszbariton Albert Dohmen és Tomasz Konieczny. Fischer Ádám Wagner-vezényléseinek a mű tisztelete mellett az énekeseket segítő karmesteri munkamódszer az egyik legfontosabb jellemzője, biztosak lehetünk tehát abban, hogy az est kiváló szólistái ezúttal is nagyszerű partnerre találnak majd a világhírű karmesterben.

 

Műsor

Wagner: A bolygó hollandi - „Mit Gewitter und Sturm” (A Kormányos dala, I. felvonás)
Wagner: A bolygó hollandi - „Die Frist ist um” (A Hollandi monológja; I. felvonás)
Wagner: A bolygó hollandi - „Traft ihr das Schiff” (Senta balladája; II. felvonás)
Wagner: A bolygó hollandi - „Wie aus dem Ferne” (Senta és a Hollandi kettőse; II. felvonás)
Wagner: A bolygó hollandi - „Steuermann! Laß die Wacht!” (Matrózkórus; III. felvonás)

Wagner: Trisztán és Izolda - II. felvonás

 

Közreműködők

szoprán - Catherine Foster, Simone Schneider
mezzoszoprán - Schöck Atala
tenor - Gerhard Siegel, Corby Welch
basszbariton - Albert Dohmen, Tomasz Konieczny
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

 

Alkotó

játékmester - Polgár Etelka
Vezényel: Fischer Ádám

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk