Wagner: A Rajna kincse - Budapesti Wagner napok online

2021. június 17-én, csütörtökön folytatódnak a Budapesti Wagner-napok, amit az online térben rendeznek meg. 18.00 órakor A Rajna kincse című előadást láthatjuk.


A 2019-es Budapesti Wagner-napokon volt látható legutóbb A nibelung gyűrűje élőben. A tetralógia szerelmesei akkor felfrissített változatban találkozhattak a régóta szeretett előadásokkal, amelyeknek teljesen átalakult a koreográfiájuk, átrendeződtek a színpadi mozgások, a díszletelemekre tizenhat órányi, eddig nem látott mozgóképes anyagot vetítettünk, s a produkciók alkotógárdájához új dramaturg csatlakozott.

A Vorabend, az „előeste” A Rajna kincse. Itt még sok a világos szín, sok a humor és az irónia. Mintha nem is mítoszban, hanem mesében járnánk. Wagner nagy elbeszélő kedvvel mutatja be a bűnbeesést: sóvárgást a kincs - és a hatalom - iránt, amely mindenkit bűvkörébe von. No és persze Wotan „reprezentációs dölyfét”: kell az a Walhalla mindenáron, anélkül most már egy tapodtat sem… Az istenek társadalmában felismerjük az emberi világot: mindenki olyan kisszerű és gyarló, mint a minket körülvevő életben.

Ami a produkcióban állandó, az egyrészt Fischer Ádám maximalizmusa és zenélésének mély humánuma, valamint Hartmut Schörghofer ötletgazdag rendezésének alapkoncepciója. Helycsere történik a legfontosabb poszton: James Rutherford 2017-es Wotanja után ismét a nagyszerű - és igen sokoldalú - dán baritont, Johan Reutert üdvözölhettük a szerepben. Megmaradt viszont két másik fontos szerep alakítója, Alberichként a kiváló Kálmán Péter és Mimeként Gerhard Siegel. Haja Zsolt (Donner), Schöck Atala (Fricka) és Horti Lilla (Freia) is ismerős lehet a 2017-es szereposztásból. Ha valaki eddig nem szerette vagy nem ismerte Wagnert, kezdje A Rajna kincsével a zeneszerző „megszelídítését” - és a tetralógia másik három darabját is látni-hallani akarja majd.

 

Szereplők

Wotan - Johan Reuter
Donner - Haja Zsolt
Froh - Brickner Szabolcs
Loge - Christian Franz
Alberich - Kálmán Péter
Mime - Gerhard Siegel
Fricka - Schöck Atala
Freia - Horti Lilla
Erda - Gál Erika
Fafner - Walter Fink
Fasolt - Per Bach Nissen
Woglinde - Wierdl Eszter
Wellgunde - Fodor Gabriella
Flosshilde - Kálnay Zsófia

tánc - Asztalos Dóra, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Farkas Regő, Frigy Ádám, Gönczöl Nikoletta, Gulyás Anna, Hortobágyi Brigitta, Horváth István, Katonka Zoltán, Kelemen Krisztián, Újvári Milán, Vida Gábor, Vida Vencel
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

 

Alkotók

díszlettervező, rendező - Hartmut Schörghofer
dramaturg - Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier
jelmez- és bábterv - Corinna Crome
fővilágosító - Vajda Máté
videó - Szupermodern Filmstúdió Budapest
játékmester - Polgár Etelka
koreográfia - Vida Gábor
koreográfus asszisztens - Asztalos Dóra
betanító karmester - Kovács János
zenei munkatársak - Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Friedrich Suckel
Művészeti vezető és vezényel:
Fischer Ádám

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk