Wagner: Siegfried - Budapesti Wagner napok online

Wagner: Siegfried - Budapesti Wagner napok online

2021. június 19-én, szombaton folytatódnak a Budapesti Wagner-napok, amit az online térben rendeznek meg. 18.00 órától a Siegfried című Wagner művet láthatjuk.

 

A 2019-es Budapesti Wagner-napokon volt látható legutóbb A nibelung gyűrűje élőben. A tetralógia szerelmesei akkor felfrissített változatban találkozhattak a régóta szeretett előadásokkal, amelyeknek teljesen átalakult a koreográfiájuk, átrendeződtek a színpadi mozgások, a díszletelemekre tizenhat órányi, eddig nem látott mozgóképes anyagot vetítettünk, s a produkciók alkotógárdájához új dramaturg csatlakozott.

Hartmut Schörghofer, a Müpa Nibelung gyűrűje-produkciójának rendezője 2008-ban, egy interjúban így beszélt koncepciójának gondolati hátteréről: „Amikor Fischer Ádám felkért erre a munkára, összerándult a gyomrom: a Ring tele van az ismerős vezérmotívumokkal, amelyek mindenkiben valamilyen speciális, saját képet hívnak elő - nem volt igazán kedvem ahhoz, hogy ezeket a képeket megkettőzzem a sajátjaimmal. Úgy próbáltam Wagnerhez egy olvasatot adni, hogy ne kössem szorosan valamihez - ne egy benzinkútnál vagy egy bankfiókban játszódjék. És ne is csak a szakmai vagy a hozzáértő közönséghez szóljon, hanem az úgynevezett utca emberének is mondjon valamit, aki sosem foglalkozott ezzel. Nem a wagneriánusoknak akartam rendezni. […] „Tudatosan el akartam kerülni, hogy egyetlen nagy »mondanivalót« közvetítsek. Nekem fontosabb, hogy asszociációkat keltsünk az emberekben, hogy sokféle irányban elindulhassanak. Ha mindenkinek ugyanaz a központi gondolat jelenne meg, akkor valamit rosszul csináltam. Innen mindenki valami mást fog hazavinni.”

A tetralógia harmadik darabjában, a Siegfriedben a legtöbb a játékosság, a humor, a meseszerű elem. Mintha mindaz, ami majd Az Istenek alkonyában rosszra fordul és katasztrófát idéz elő, itt még barátságosan tekintene ránk. A félelem nélküli hős, a germán mitológia „Erős Jánosa” a gyanútlanok derűjével indul el az élet útján, legyőzi a sárkányt, majd társát is megtalálja.
A címszereplő, a bayreuthi sikereket is maga mögött tudó német tenor, Stefan Vinke 2015-ben A walkür Siegmundjaként debütált a Budapesti Wagner-napokon.

 

Szereplők

Siegfried - Stefan Vinke
Mime - Gerhard Siegel
Vándor (Wotan) - Tomasz Konieczny
Alberich - Kálmán Péter
Fafner - Walter Fink
Erda - Gál Erika
Brünnhilde - Allison Oakes
Erdei madár - Zemlényi Eszter

 

Közreműködők

tánc - Asztalos Dóra, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Frigy Ádám, Gönczöl Nikoletta, Gulyás Anna, Hortobágyi Brigitta, Katonka Zoltán, Kelemen Krisztián, Újvári Milán, Vida Gábor
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám

 

Alkotók

díszlettervező, rendező - Hartmut Schörghofer
dramaturg - Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier
jelmez- és bábterv - Corinna Crome
fővilágosító - Vajda Máté
videó - Szupermodern Filmstúdió Budapest
játékmester - Polgár Etelka
koreográfia - Vida Gábor
koreográfus asszisztens - Asztalos Dóra
betanító karmester - Kovács János
zenei munkatársak - Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Friedrich Suckel

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk