Solaris dimenziók - a Solaris és vendégeik online koncertje

2021. június 25-én, pénteken 20.00 órakor a Solaris rockzenekar és vendégeik, Szirtes Edina „Mókus”, a Sárik Péter Trió és a Sturcz Quartet adnak online koncertet a Müpa Home sorozata keretében.

 

Negyvenegy éves a magyar progresszív rockzene egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert formációja, a Solaris. Az instrumentális zenét játszó, magát szimfonikus rockzenekarnak nevező együttes 2006-ban indította „Életmű-koncertek” című sorozatát a Müpában, amelynek záróakkordja lesz ez az ünnepi esemény. A műsorban Solaris-kompozíciók hangzanak el világzenei, jazz és klasszikus zenei feldolgozásban, Szirtes Edina „Mókus” zenekara, a Sárik Péter Trió és a Sturcz Quartet, valamint a Solaris-tagok közreműködésével.

Az 1980-ban alakult Solaris már korai, kislemezeken dokumentált időszakában a műfaj egyik kulcsfontosságú hazai együttesének számított. Az 1984-ben megjelent Marsbéli krónikák című bemutatkozó nagylemez pedig később külföldön is megjelent és nagy nemzetközi sikert aratott. A zenekar a kilencvenes évek óta ismét aktív, alkalmanként friss anyaggal is jelentkezik (legutóbb 2019-ben Nostradamus 2.0 - Returnity (Unborn Visions) címmel készült új CD), a világ számos pontján koncertezett már, 2006 óta pedig rendszeres fellépőként mutatja be életművét a Müpában. A Marsbéli krónikákból itt tartott 2014-es koncert, valamint az est során rögzített lemez és film rangos díjakban részesült. A Solaris ezúttal tőle szokatlan stílusba ülteti át kompozícióit: Szirtes Edina „Mókus” zenekara, a Sárik Péter Trió és a Sturcz Quartet a tőlük megszokott, kreatív módon nyúlnak hozzá a több évtizede népszerű, méltán elismert szerzeményekhez.

 

Közreműködők

Solaris

akusztikus gitár - Bogdán Csaba

zongora - Erdész Róbert

dob - Gömör László

fuvola, blockflöte, „karmester” - Kollár Attila

 

Vendégek

Szirtes Edina „Mókus” és zenekara

Sárik Péter Trió

Sturcz Quartet

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk