Szimfonikus költemények - Klukon Edit és Ránki Dezső koncertje online

Szimfonikus költemények - Klukon Edit és Ránki Dezső online estje

2021. július 2-án, pénteken 20.00 órakor láthatjuk az Altalena estek vendégeként Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspárt, akik Liszt Ferenc négy kézre átírt szimfonikus költeményeiből adnak elő online.

 

"Ránki Dezső és Klukon Edit – férj és feleség – külön-külön is a legnagyobb művészek közé tartoznak. Többször volt részem abban az élményben, hogy hallgathattam együttes zongorajátékukat. Együtt-szereplésük művészi szinergiákat mozgósít. Mindkettőjük előadása monumentális, és ha a zongora elé ülnek, megszűnik az idő. Edit átszellemült játékát át- meg átszövi a szomorúság. Mélyről jövő és nem valami „felett érzett" szomorúságra gondolok, nem a darabból, zeneműből jövő szomorúságra, nem bánatra és nem gyászra, hanem a szomorúság különös filozófiájára, amelyet ha színekkel kellene leírnom, nem választanék sötét tónusokat. Dezső játékában pedig annyi bátorság, erő és szellem van, hogy az ember csak lélegzet-visszafojtva meri hallgatni. Lehetséges a tudatalattit a tenger mélyéhez hasonlítani. Közös koncertjeiken Ránkiék felváltva le- és följárnak ezekbe a szférákba. Előadásaik spirituális ritmusa – és ezt értem szinergia alatt – a legvégső kérdésekig viszi el a hallgatóságot. Mindegy, mit játszanak: Bachot, Mozartot, Schumannt, Brahmst, Bartókot, Dukayt vagy Lisztet – a koncertek végén Ránki Dezső és Klukon Edit közönségét az a nagyszerű érzés tölti el, amit az önmagával való ismerkedésből születő belső szabadság megtapasztalása adhat az embernek". - Dávid Katalin

 

A szimfonikus költeményt nem Liszt teremtette meg, de nála teljesedett ki igazán a műfaj. A szimfonikus költemény első, legjelentősebb alkotása Berlioz Fantasztikus szimfóniája volt, amit a fiatal Liszt is megismert 1830 decemberében, amikor a bemutató előtti napon meglátogatta Berliozt. Ez a darab volt az előkészítője a liszti szimfonikus költeményeknek. Liszt a szimfónia hagyományos műfaját már némileg a múlt egyik állomásának tartotta, és a szimfonikus költeményt vélte olyannak, ami alkalmas a zene és más művészetek, főleg az irodalom egyesítésére.

 

Műsor

Az ideálok / Die Ideale
Schiller költeménye nyomán
Prométheusz / Prometheus
Ünnepi hangok / Festklänge
A bölcsőtől a sírig / Von der Wiege bis zum Grabe
Zichy Mihály rajza nyomán
I. A bölcső / Die Wiege
II. Küzdelem a létért / Der Kampf um’s Dasein
III. A sír: a túlvilági élet bölcsője / Zum Grabe: die Wiege des zukünftigen Lebens

Közreműködők

Klukon Edit
Ránki Dezső

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk