Apja-fia - Berecz András és Berecz István közös estje Rimaszombatban

Apja-fia - Berecz András és Berecz István közös estje Rimaszombatban

2021. október 12-én, kedden 19.00 órakor Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó és Berecz István Aranysarkantyús néptáncos közös estje kerül megrendezésre Apja-fia címmel a XVIII. Győry Dezső Kulturális Napok nyitórendezvénye keretében a rimaszombati Városi Művelődési Központ Gömb termében.

A belépő 5 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Berecz András előadóművész énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató fiatal kora óta járja a Kárpát-medence tájait. ” Az első 40 mesét mástól tanultam, a 41.-et már magamtól mondtam” – vallja magáról. Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben népdalokat, meséket, tréfákat gyűjtöget. Csodálatos énekhangjával már fiatalon ismertté vált, a mesemondásra a rendszerváltást követő években tért át. Az előadóművész szerepelt kocsmában és templomi szószéken egyaránt.

Berecz István végzettségét tekintve jogász, Aranysarkantyús táncos, gyermekkorától énekel, furulyázik. A család négy gyermeke közül a legidősebb, mint mondja, jóval fiatalabb öccsei nyaranta már az Adrián lubickoltak, de számára még Erdély jutott, ahol korán megtapasztalta a helyi gyermekek csípős tréfálkozásait. Szülei tevékenysége, ismétlődő erdélyi útjaik élménye, zenei tanulmányai a magyar népzene, néptánc felé irányították. 2012-ben a Fölszállott a páva népzenei-néptáncos vetélkedő szólótánc kategóriájának győztese. Mint mondja, számára a legfontosabb, ha színpadon állhat, a tánc határozta meg a társadalomban elfoglalt helyét is. 2014-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán diplomázott, és ez év végén a Fonó – Budai Zeneház népzenei programjának művészeti vezetője lett.

ATEMPO.sk