Szent László, a lovagkirály - a Nemzeti Lovas Színház előadása Dunatőkésen

Szent László, a lovagkirály - a Nemzeti Lovas Színház előadása Dunatőkésen

2021. október 23-án, szombaton 19.00 órakor a Nemzeti Lovas Színház és a Felvidéki Nemzeti Lovas Színház bemutatja Szent László, a lovagkirály cimű népi rockoperáját két felvonásban a dunatőkési Czajlik ranchon.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A történet szerint Laczfi Endre, - Lajos király egyik legjobb hadvezére - elindul a tatár ellen, Moldva vidékére, de seregei kevésbé bírják a számlálhatatlan tatárt, így Szent Lászlóhoz imádkozik. Történetünk fő misztikuma abban rejlik, hogy maga Szent László, halála után mintegy 300 évvel, a jól ismert legenda szerint kel életre. A mongolok ellen vívott csata harmadnapján, a döntő ütközetben kilépve kőkoporsójából, gyönyörű érclovával, hatalmas csatabárdjával, győzelemre segíti az igencsak megfogyatkozott létszámú, vesztésre álló székely sereget. Szelleme, jobban mondva szellemisége végig kíséri történetünket, megmutatva a ma emberének, ki is volt Isten “legnagyobb harcosa”.

Laczfi Endre kegyelmet gyakorol a levert tatár sereg felett, és a döntés jogával ruházza fel őket. Vajon sikerül meggyőznie a mongol vezért, hogy vegyék fel a keresztet? Legendák hosszú sorával próbálja jó útra terelni a pogány foglyokat. édőszentünk, Szent László szelleme ma is velünk él, üzenve, a magyar nép nem tűr idegen hatalmat, mindig erős és szilárd nép marad. Örökre az ő védelme alatt állunk.

“Nincs csodálatosabb és nemesebb feladat, mint e legendát életre hívni és történelmünk dicső pillanatait e varázslatos király történetein keresztül bemutatni. A produkció tulajdonképpen egy nagyszabású, a középkori lovagi tornák hangulatát idéző, nagy kosztümös népi rockopera. A küldetésünk, hogy megismertessük a nézőkkel azokat a legendás történelmi hőseinket, akinek valamilyen módon kapcsolatuk volt a lóhoz, a magyarok mitikus állatához”.

 

Szereplők

Szent László - Pintér Tibor
Laczfi Endre - Mohácsi Márk
Ilona, László szerelme - Ilyés Jenifer
Sára, Laczfi felesége - Pápai Kíra
Róza, szakácsnő - Papadimitriu Athina/Ambrus Izabella
Atlamos - Gazdik Dávid
Lajos Király - Bencze Sándor
János Barát - Csizmadia Ákos
Futár - Sipos Balázs

 

Alkotók

Rendező: Pintér Tibor
Író: Deák-Lőrincz Andrea
Zeneszerző: Mészáros László
Koreográfus: Ifj. Nádasdy András
Kosztüm: Csaba Krisztina, Szász Alexandra, Reményi Lili
Díszlet: Takaró Áron, Bak Zoltán
Technikai vezető: Bódi Csaba

ATEMPO.sk