Adventi koncert az angol Tenebrae Kórussal és Tabajdi Ádámmal ONLINE

2021. november 28-án, vasárnap 19.30-tól az angol Tenebrae Kórus adventi hangversenyére kerül sor a budapesti Müpában, amit ONLINE is közvetítenek.

Vezényel Nigel Short, orgonán közreműködik Tabajdi Ádám.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Az emberiség egyik legnagyobb vokális kultúrája Nagy-Britanniában alakult ki az évszázadok során. Elterjedt nézet, hogy nemcsak az angol gyep zöldebb, mint másutt, de Angliában az énekhang is zamatosabb, mint a világ egyéb tájain. Specialitása is van a brit vokális kultúrának: az ensemble-műfajok és a kórus. Ebből kapunk ízelítőt az egyik legjelesebb angol kórustól, témaválasztás szempontjából is egységesen, hiszen az adventi koncerten minden az ünnepvárásról szól. Örömünkre a sok régi és új brit szerző művei között honfitársunk, Gyöngyösi Levente két kórusműve is felcsendül.

Ki lehet igazán alkalmas arra, hogy énekegyüttest vagy kórust vezessen? Az, aki korábban maga is vokális ensemble vagy énekkar tagja volt, aki tehát hangszalagjaiban hordozza a zsigeri tudást, amely e társulatok avatott működtetéséhez szükséges. A Tenebrae Kórus alapítója és vezetője, Nigel Short ilyen művész. A Royal College of Music hallgatójaként énekelni tanult, majd kontratenorként olyan együttesek tagja lett, mint a Tallis Scholars, a Westminster Apátság, illetve a Westminster Katedrális Kórusa és a King's Consort. Az Angol Nemzeti Opera és az Opera North tagjaként színpadi szerepekben is fellépett. 1993-ban, huszonhét évesen a King's Singers tagja lett: itt érlelődött meg benne az az elképzelés, hogy olyan nagyobb létszámú, saját kórust alapít, amelynek megszólalásmódja szenvedélyesebb, stílusa színpadiasabb. Ez lett a Tenebrae Kórus, amely 2001-ben kezdte meg működését, s amely a Müpa Adventi koncertjén többségükben régi és újabb angol műveket ad elő, köztük hagyományos dallamok feldolgozását is. A hangverseny közreműködője, Tabajdi Ádám a fiatal magyar orgonaművész generáció jeles képviselője.

Műsor

Vaughan Williams: This is the Truth
Joanna Forbes L'Estrange: Advent ‘O' Carol
Ismeretlen szerző: Angelus ad virginem
Adrian Peacock: Veni, veni Emmanuel
O radix Jesse - gregorián ének
Vierne: Carillon de Westminster, op. 54, No. 6
Bob Chilcott: Before the ice
Wishart: Alleluia
Allegri: Miserere

Warlock: Benedicamus Domino
Joanna Marsh: In Winter's House
Darke: In the Bleak Midwinter
Sally Beamish: In the Stillness
Ismeretlen szerző-Willcocks: Sussex Carol
Gyöngyösi Levente: Te lucis ante terminum
Gyöngyösi Levente: O Maria, noli flere
Bob Chilcott: The Shepherd's Carol
Ismeretlen szerző-Simon Preston: I Saw Three Ships
Ismeretlen szerző-Humphris: Twelve Days of Christmas
Joseph Phibbs: Sleep my pretty one, sleep
Nigel Short: We Wish You a Merry Christmas

ATEMPO.sk