Magyar Kórusok Napja – pénteki ONLINE program

2021. december 17-én, pénteken folytatódik a Magyar Kórusok Napja programsorozat az online térben, beszélgetésekkel, zenei összeállításokkal.

A Magyar Kórusok Napját már 1991 óta ünnepli a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) Kodály Zoltán születésnapjához igazodva.

Eleinte a Zeneakadémián tartottak hangversenyt, majd 2017 óta a felhívást kibővítették, és a kórusok a saját szervezésű eseményeiket nevezhették be a sorozatba, illetve évente egy-egy nagyobb rendezvényre is sor került valamelyik vidéki nagyvárosban. 2020 adventjére sajnos nem tudtak az énekkarok igazi koncerttel készülni – hiszen próbálni sem volt lehetséges a járványhelyzet miatt, erre válaszul született meg az online forma, melynek ötletgazdája Bognár László, az 5. Szólam Alapítvány elnöke. Idén pedig kombinálják a korábbi gyakorlatokat.

 

Magyar Kórusok Napja

 

A felhívásra idén 61 együttes küldött be videót, a beérkezett felvételeket a KÓTA online műsorfolyamában mutatják be a Facebookon, illetve a műsor utólag megtekinthető lesz a KÓTA YouTube csatornáján is. A műsorfolyamot beszélgetések színesítik a kórusélet különböző szereplőinek részvételével. A riportokat Bognár László készíti, aki vendégeivel az ifjúsági kórusmunka témakörét járja körül az idén.

Pénteken 17 órától pedig egy különleges premierre is sor kerül: Párkai István tanár úrról készített a KÓTA egy életmű-beszélgetést, melyet most mutatunk be a közönségnek.

 

 

Program 

December 17. (péntek)

17.00 Nagyjaink I. filmvetítés (a KÓTA életmű-beszélgetése prof. Párkai Istvánnal)
18.30 Innovátorok (Halas Dóra, Hetei-Bakó Benedek, Tőri Csaba)
20.00 Patrónusok (Hazai Eszter, Sassné Berényi Eszter)

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk
Fotó: Kürti Zsolt