Hálaadás - a Nemzeti Filharmonikusok, Kolonits Klára és Meláth Andrea karácsonyi koncertje ONLINE is

2021. december 23-án, csütörtökön 19.30-tól kerül sor Hálaadás címmel a Nemzeti Filharmonikusok és vendégei karácsonyi koncertjére a budapesti Müpában, amit ONLINE is közvetítenek.

Ha ünnep van, akkor muzsikálunk - és ha ünnepre várunk, akkor is! A karácsony, az emberiség legnagyobb ünnepe, amely öt földrész lakói között teremt lelki összhangot, el sem képzelhető zene nélkül. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar koncertjén, amelyen kiváló vokális kvartett és egy nagyszerű orgonaművész lép fel, s amelyet a külföldön élő, jelentős sikereket arató karmester vezényel, többféle muzsika csendül fel, a különlegességtől a leghíresebb repertoárdarabokig.

 

Otto Nicolai neve ma egyet jelent A windsori víg nők című romantikus vígoperával, az azonban kevésbé ismert, hogy a zeneszerzőt pályája elején főként az egyházzene érdekelte, így nem csoda, ha most megszólaló, ritkaságnak számító Karácsonyi nyitányában is koráldallamot dolgoz fel. Händel B-dúr orgonaversenye csupa fény és derű, az amerikai Samuel Barber híres Adagiója, amely eredetileg valójában a szerző vonósnégyesének középső tétele volt, csupa áhítat. És Beethoven IX. szimfóniája, amely a koncert második részét tölti ki? Ez persze csupa öröm, felelhetnénk, hiszen a mű szólistát és kórust is foglalkoztató fináléja Schiller Örömódáját zenésíti meg - de ez a forradalmi, újító szellemű alkotás a szabadságvágyról és a szeretetről is szól. „Embermillók, átölellek!” - mondja a szöveg, így hát a Kilencedik illik a szeretet ünnepéhez is. Kolonits Klára, Meláth Andrea, Horváth István és Kovács István, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködése a szimfóniában magas vokális színvonalat garantál, Tabajdi Ádám orgonajátéka a Händel-versenyműben a virtuozitás és könnyedség perceit ígéri. A hangverseny karmestereként Nánási Henriket, a berlini Komische Oper korábbi főzeneigazgatóját üdvözölhetjük.

 

Műsor

Nicolai: Karácsonyi nyitány (Weihnachts-Ouvertüre über den Choral „Vom Himmel hoch, da komm ich her”)
Händel: B-dúr orgonaverseny, op. 4, HWV 294
Barber: Adagio vonósokra, op. 11
Beethoven: IX. (d-moll) szimfónia, op. 125

 

Közreműködők

Kolonits Klára - szoprán
Meláth Andrea - alt
Horváth István - tenor
Kovács István - basszus
Tabajdi Ádám - orgona
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel Nánási Henrik

ATEMPO.sk