Megosztó művek ONLINE - a Nemzeti Filharmonikusok és a Zeneakadémia közös koncertje

Megosztó művek ONLINE - a Nemzeti Filharmonikusok és a Zeneakadémia közös koncertje

2022. január 31-én, hétfőn 19.30-tól a budapesti Zeneakadémia nagytermében egy rendhagyó együttműködés eredménye csendül fel, amit ONLINE is közvetítenek.

Közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszeres hallgatói. Vezényel Kesselyák Gergely.

 

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2021 őszén új együttműködési projektet indított, melynek célja, hogy a mesterképzésben résztvevő hangszeres hallgatók az ország egyik vezető zenekarában szerezzenek zenekari gyakorlatot. A koncerten minden pultban egy hivatásos muzsikus és egy hallgató fog játszani.

 

Program

Beethoven: 4. (B-dúr) szimfónia, op. 60
Rahmanyinov: 1. (d-moll) szimfónia, op. 13

 

Az elsőként hallható szimfóniát Franz von Oppersdorff gróf megrendelésére komponálta Beethoven, mely az előző, Eroica-szimfóniához képest kevésbé formabontó, nem is aratott saját korában osztatlan sikert. Voltak azonban, akik meglátták benne az értéket, Berlioz például a második tételről úgy tartotta, hogy a benne megszólaló dallam olyan csodálatos, hogy nem is lehet halandó ember műve.

Rahmanyinov fiatalkori szimfóniája sem nyerte el a kritikusok tetszését (bár ebben a feltételezések szerint közrejátszhatott a zenekar felkészületlensége és a karmester, Alekszandr Glazunov állítólagos részegsége), a szerzőt annyira megviselte a bukás, hogy nem sokkal később depresszióba esett, pszichoterápiára járt és három évig nem is komponált. A mű elveszett, miután Rahmanyinov 1917-ben elhagyta hazáját, és csak 1944-ben, a szerző halála után kezdték el az előkerült szólamanyagok alapján összeállítani a partitúrát.

ATEMPO.sk