Pionírszív - az Örkény Színház előadása Füleken - ÚJ IDŐPONT!

Pionírszív - az Örkény Színház előadása

ÚJ IDŐPONT! 2022. március 31-én, csütörtökön 18.00 órától a budapesti Örkény Színház bemutatja a Daniela Kapitáňová Könyv a temetőről regényének színpadi változatát Pionírszív címmel Füleken, a Városi Művelődési Központban.

Belépő 7 euró, kedvezményes 5 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Daniela Kapitáňová regényének főhőse Samko Tále, egy 44 éves, enyhén szellemi fogyatékos, törpe növésű férfi. Samko a szlovákiai Komáromban nő fel a hetvenes-nyolcvanas években, itt járja naphosszat a várost a tolókocsijával, és papírt gyűjt. Gyerekkora óta nem tesz mást, mint próbál megfelelni a normalitás – vagyis a minden másságot, szokatlant kirekesztő többség – szabályainak; így lesz belőle lelkiismeretes besúgó, aki még azután is jelent, hogy a rendszer eltűnik a történelem süllyesztőjében. Samko groteszk pusztulás-történeteiből apránként rajzolódik ki a „kisember” portréja, akinek nálunk is ismerős mentalitása semmit sem változott a szocializmus megszűnésével.

 

A regényt színpadra alkalmazta: Ari-Nagy Barbara, Bíró Kriszta és Szenteczki Zita
Fordította: Mészáros Tünde
Játssza: Bíró Kriszta
Rendező: Szenteczki Zita

ATEMPO.sk