Húros-Páros – a Sendergő Néptáncegyüttes bemutatója Ipolyságon

2022. március 12-én, szombaton 19.00 órakor kerül bemutatásra a Sendergő Néptáncegyüttes Húros-Páros című műsora Ipolyságon, a városháza színháztermében.

Közreműködik a Húros Banda, Szabó Mátyás és a Pósfa Zenekar.

A belépő 5 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Az ipolysági Sendergő Néptáncegyüttes 2013-ban alakult. Jelenleg több mint ötven 8-17 éves korosztályú gyermek látogatja. Fennállása óta számos alkalommal szerepelt sikeresen különböző rangos fesztiválokon. Az együttes szólótáncosai rendszeresen bekapcsolódnak és kiváló eredményeket érnek el a különböző szlovákiai szólótáncversenyeken. A Sendergő a füleki Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztiválon 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben is arany sávos minősítést szerzett.

 

Az autentikus népzenét játszó csallóközi együttes, a Pósfa Zenekar 2010-ben alakult Gelle község egyik településrészén, amelyről a nevét is kapta. A Fölszállott a páva televíziós népzenei tehetségkutatónak köszönhetően Kárpát-medence-szerte ismerté váltak, ahol 2017-ben kategóriagyőztesként végeztek. A Kárpát-medence egykori falusi vonós cigányzenekarainak zenei világát igyekeznek feleleveníteni, visszahozni a köztudatba és megkedveltetni a jövő generációival. 2020-ban jelent meg első önálló hanghordozójuk "Felvidékről szeretettel" címmel.

 

Az ipolysági Húros Banda 2018 őszén alakult a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia és a FolkHont jóvoltából. Céljuk, hogy a mai Magyarország, Erdély, s persze a Felvidék tájegységeinek népzenéjét magukévá tegyék. Repertoárjukban szerepel magyarbődi muzsika, gömöri és bodrogközi népzene, valamint kalotaszegi dallamok sokasága is.

ATEMPO.sk