A Karosi Júlia Quartet és Ben Monder koncertje ONLINE

A Karosi Júlia Quartet és Ben Monder koncertje ONLINE

2022. március 12-én, szombaton 20.00 órától lesz látható a Karosi Júlia Quartet és Ben Mondera koncertje a budapesti Müpából ONLINE..

Karosi Júlia nevét jól ismerik a magyar jazzrajongók, hiszen évek óta meghatározó alakja a műfajnak. Annak ellenére van ez így, hogy útja nem egyenesen vezetett a jazzhez: bölcsész tanulmányai végeztével fordult komolyan az éneklés felé. 2009-ben alapította meg saját együttesét, a Karosi Júlia Quartetet, amellyel főként az ő klasszikus zenéből és a modern jazzből táplálkozó szerzeményeit játsszák. 2018 szeptemberében Love is Here to Stay címmel jelent meg a kvartett George Gerswhin dalait Fenyvesi Márton izgalmas hangszerelésében, az RTQ vonósnégyes közreműködésével feldolgozó lemeze.

Karosi Júlia Hidden Roots című, 2014-ben New Yorkban megjelent lemezén kezdett behatóbban foglalkozni zenei gyökerei és a jazz kapcsolatával. Az így született saját szerzemények és népdalfeldolgozások nagyon pozitív kritikai visszhangra leltek itthon és a tengerentúlon egyaránt. Ezen felbuzdulva az énekesnő tovább kezdett kutatni a zenei kultúránkba mélyen beágyazott inspirációs forrás után: Bartók és Kodály művei adtak neki új ihletet. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként Bartók és Kodály műveinek vokális átiratain dolgozott, amelyekből ezen a koncerten is hallhatott ízelítőt a közönség.

 

Karosi Júlia Quartet

ének - Karosi Júlia
zongora - Tálas Áron
bőgő - Bögöthy Ádám
dob - Varga Bendegúz

Vendég

gitár - Ben Monder

 

A 2019-es Jazz Showcase záróestjén a zenekar vendége a New York-i jazzélet egyik legkeresettebb gitárosa, Ben Monder volt, akinek saját kompozíciói és transzcendentális játéka, összetéveszthetetlen soundja rendkívüli módon illeszkedik a Karosi Júlia Quartet stílusához.

A felvétel a Müpa 2019. február 10-i koncertjén készült.

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk