Kísértetek – a Komáromi Jókai Színház új premierje

2022. március 18-án, pénteken 19.00 órától lesz látható Kísértetek címmel a Komáromi Jókai Színház új előadása Komáromban.

Az előadás szereplői Bandor Éva, Culka Ottó, Mokos Attila, Fabó Tibor és Hostomský Fanni színművészek.

Belépés Premier bérlettel, belépő 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

Kísértetek lepik el hétvégén a Komáromi Jókai Színházat 

 

A Kísértetek középpontjában egy középkorú nő, Alvingné áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és próbálta ellensúlyozni a közösségben. A férfi halála után azonban minden hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül. A Nóra és a Hedda Gabler után Ibsen harmadik nagy női drámája a Kísértetek, mely az 1881-es bemutató idején példátlan botrányok sorozatát kavarta.

Alving kapitány gazdag özvegye férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet az elhunyt emlékére. A megnyitó ünnepségre hazavárja rég nem látott fiát, aki festőként Párizsban él. De lehet-e bármit örömmel ünnepelni olyan világban, ahol álszentség leplez szégyenletes titkokat, kényszerű hazugságokat és elfojtott vágyakat?

Ebben a darabjában a világszerte ismert drámaíró messzebb ment, mint valaha: kora társadalmának legszentebb értékeit vette célba. Ha az olvasó végigköveti a szereplőket a sötét, ködös, esős darabon át, tanúja lehet annak, hogyan szembesülnek a kíméletlen nappal a „fénytől rettegők”.

Ibsen leginkább a Kísértetek című darabjában haladta meg korát, nyíltan felvállal olyan kérdéseket, mint a szifilisz, örökletesség, élettársi viszony, incesztus, szabad gondolkodás, a züllött nők és züllött férfiak azonos megítélése, a család, a szülői tekintély és a vallás megkérdőjelezése. Formai tekintetben is ez a legradikálisabban szerkesztett Ibsen-darab. Rendkívüli következetességgel lassan és kíméletlenül leplezi le a múltat: sorsdrámát alkotott egy új korban, melyben a biológia és pszichológia váltotta fel az isteneket.

A Kísértetek lényeges gondolati síkja, hogy Alving kapitány emlékét, azért lenne fontos
életben tartani, hogy végre továbbléphessünk.

 

Szereplők

HELENE ALVING - Bandor Éva (Jászai Mari-díjas) m.v.
OSVALD ALVING - Culka Ottó
MANDERS TISZTELETES - Mokos Attila
JAKOB ENGSTRAND - Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
REGINE ENGSTRAND - Hostomský Fanni e. h.

Közreműködnek

Jančík Dóra m. v.
Pálinkás Dorottya m. v.
Schlár Gréta m. v.

 

Ügyelő - Nagy László
Súgó - Leczkési Dóra
Hangtechnikus - Csicsó Tamás, Števko Kristián
Fénytechnikus - Rózsás Silvia, Zachar Csaba
Fodrász-sminkes - Varga Boglárka
Öltöztetőnő - Huncsík Rebeka
Díszlettervező - Juraj Poliak m.v.
Jelmeztervező - Peter Čanecký m. v.
Dramaturg - Miro Dacho m.v.
A rendező asszisztense - Balázsy László
Rendező - Lukáš Brutovský m. v.

ATEMPO.sk