Angster re-generációk - színházi előadás Közép-Európa leghíresebb orgonaépítő dinasztiájáról Kassán

2022. április 6-án, szerdán 19.00 órakor Kassán, a Thália Színházban mutatja be az Élőkép Színház az Angster re-generációk című előadását.

Saját családtörténetét formálta színdarabbá Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház vezetője, Angster József leszármazottja, aki Közép-Európa leghíresebb orgonagyárát alapította Pécsett. Bérczi Zsófia az ezredforduló környékén dokumentumfilmet szeretett volna forgatni nagyapjáról; az ekkor készült rövid videófelvételek közül néhány az előadásban is látható.

A pécsi orgonaépítő dinasztia sorsa alcímű „interdiszciplináris dokumentumszínházként” meghatározott előadás két részben látható.

A szereplők között ott van Szalay Heni, aki a Napfonat együttes alapító tagja is és Felvidékről, Nyitráról származik, Galántán látta meg a napvilágot.

A darab aktualitását az adja, hogy a kassai dóm orgonája az Angster gyár 250-es számú opusza volt.

Belépő 7 euró. Mindenkit szeretettel várnak. Az előadás az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Az egykori pécsi Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár alapítója hittel és szakértelemmel Közép-Európa leghíresebb orgonagyárát építette fel, mely 8 évtized alatt 1307 orgonát és 3500 harmóniumot készített. Unokái – ifj. Angster József és Angster Imre – hivatását derékba törte a kommunista diktatúra.

 

Élőkép Színház - Angster re-generációk

 

A dokumentum- és fikciós elemeket vegyítő előadás korabeli szöveges dokumentumok, kép- és hangfelvételek színpadra alkalmazásával, bejátszásával, illetve látványszínházi jelenetekkel idézi fel a gyár és a család történetét, a reformkor varázslatos hangulatát és az orgonák éteri hangját.

Megelevenednek a gyáralapító önéletrajzi írásának részletei, majd a harmadik generáció vezetőinek és a gyár munkásainak vallomásain keresztül beleláthatunk a gyár felszámolásának tragédiájába. A gyárat ugyanis – amely a szegedi dóm, a kassai és a kalocsai székesegyház, átépítése előtt a pécsi székesegyház és a Szent István Bazilika orgonáját is alkotta – 1949-ben államosították, 1951-ben pedig végleg felszámolták, fiatal vezetőit koholt vádak alapján elítélték, és börtönbe küldték.

 

Szereposztás

id. Angster József, Weich Péter: Déri András
ifj. Angster József, id. Angster József apja, céh-elnök, Erkel Sándor: Kalmár Ákos
ifj. Angster József lányai (Erzsébet és Judit), id. Angster József anyja, Jusztusz elnök lánya, egy méltató hölgy és a pszeudoszféra-szoknya: Szalay Heni
Ösmerős, asztalosmester, Weiss úr, Szautner Zsigmond, Stach Mihály, Budavári Attila, versmondó: Molnár György
Angster Imre, bíró, rajztanár, Jusztusz elnök, Kosovits: Dániel Attila

Előadás- és látványterv, filmbetétek, narráció: Bérczi Zsófia
Díszletkészítő: Tankó Barnabás, Tankó Károly
Jelmezkészítő: Fodor Krisztina

Rendező: Bérczi Zsófia

 

Az előadásban felvételről a következő orgonaművészek játékát és a következő orgonaműveket halljuk (időrendben):

Diana Bish – Beethoven: Örömóda
Varnus Xavér – Albinoni: Adaggio, C. Franck: Preludium, rövid Bach-ok
Leányfalusi Vilmos – Widor: Allegro Cantabile
Király Csaba – Boelmann: Gótikus szvit, Toccata
Tim Preukschat – Martin Schütz: The Beginning
Pálúr János – improvizáció
Szamosi Szabolcs – Widor: 5. orgonaszimfónia, Toccata
Hajdók Judit – Arvo Pärt: Annum per annum

ATEMPO.sk