Dunának, Amu-Darjának egy a hangja - Agócs Gergely zenei estje Kassán

2022. április 13-án, szerdán 19.00 órától a felvidéki születésű Agócs Gergely Dunának, Amu-Darjának egy a hangja című zenei estjére keról sor a kassai Thália Színház Márai Stúdiójában.

A magyar népzene jellemző alakzatainak összehasonlító vizsgálata alapján kimutatható, hogy zenefolklórunk dallamrepertoárjának törzsanyaga leginkább az eurázsiai füves puszta kultúráiban, s itt is elsősorban a türk nyelveket beszélő népcsoportok körében feltárt zenei hagyománnyal mutat rokonságot. Az elsőként Kodály által tárgyalt kapcsolatrendszer a Kaukázus északi előterében (illetve e régió tágabb földrajzi környezetében) élő türk népek zenefolklórjának irányában a korábbiaknál még hangsúlyosabban körvonalazódik.

Dr. Agócs Gergely előadásában nogaj, karacsáj-balkár, kumuk és karakalpak népdalok, illetve az ezekhez illeszkedő magyar népzenei dallampéldák mentén feltárulnak előttünk az utóbbi évek saját gyűjtései során felfedezett párhuzamok rejtett dimenziói.

Belépő 6 euró. Mindenkit szeretettel várnak. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

ATEMPO.sk