XV. Palóc Húsvét a Füleki Várban – részletes program

2022. húsvéthétfőn, április 18-án délelőtt 10.30-kor nyitja meg kapuit – immár 15. alkalommal – a Palóc Húsvét a Füleki Várban.

Az idelátogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek. A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a nagykürtösi Krtíšan Néptáncegyüttes, az ipolysági Sendergő Néptáncegyüttes és a Húros Banda, valamint a helyi csoportokat képviselve a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes, a Galáris és a Foncsik Énekegyüttes. Koncertet ad a Komáromból érkező Lakatos Róbert és a RÉV zenekar.

A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad Vágta PT és a BANYA-társulat. A program keretén belül a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és időszaki tárlata is megtekinthető lesz. A várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes. Az esemény partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Füleki Polgárőrség és a helyi alapiskolák. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a Füleki Városi Művelődési Központban valósulnak meg.

Belépő a várba és a rendezvényre 4 euró, kedvezményes belépő 2 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program

10.30-15.30 tojásdíszítés különböző technikákkal, mézeskalács-díszítés, húsvéti figurák készítése gyékényből, kézzel hajtott körhinta, mesekuckó, ételkóstoló

11.00-15.00 lovagoltatás, íjászat

11.00-12.15 Népművészeti műsor

Sendergő Néptáncegyüttes (Ipolyság)
Krtíšan Néptáncegyüttes (Nagykürtös)
File Banda (Fülek)
Húros Banda (Ipolyság)

12.15-12.30 ételszentelés

12.30-12.45 A Foncsik (Fülek) és Galáris (Losonc) Énekegyüttes előadása, locsolóversek

12.45-13.00 A Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes (Fülek) előadása, locsolóversek

13.30-14.30 Lakatos Róbert és a RÉV zenekar (Komárom) koncertje

14.30-15.30 Népművészeti műsor:

Sendergő Néptáncegyüttes (Ipolyság)
Krtíšan Néptáncegyüttes (Nagykürtös)
File Banda (Fülek)
Húros Banda (Ipolyság)

EZ, ATEMPO.sk