Tóbiás hazatérése – Haydn oratóriuma Kristóf Rékával és Balogh Eszterrel ONLINE is

Tóbiás hazatérése – Haydn oratóriuma Kristóf Rékával és Balogh Eszterrel ONLINE is

2022. április 29-én, pénteken 19.30-tól mutatják be Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriuma a budapesti Müpa színpadán, mit ONLINE is közvetítenek.

A közreműködők között ott van a a Virtuózok győztese, a komáromi Kristóf Réka is.

Ha egy zeneszerző egy műfaj területén remekműveket alkotott, nevét és munkásságát csúcsteljesítményei fémjelzik: ezeket őrizzük emlékezetünkben, minden mást ezekhez viszonyítunk. Annál érdekesebb megismerni a szóban forgó területen tett kezdeti lépéseit, megtudni, milyenek voltak a legkorábbi próbálkozások. Ezen az estén erre nyílik alkalmunk: a Müpa újévi koncertjein esztendőről esztendőre megszólaló Teremtés alkotójának hangversenytermi ritkaságként számon tartott első oratóriuma hangzik fel.

A mű vokális szólamait Balogh Eszter, Anders Dahlin, Kristóf Réka és Nyikolaj Borcsev személyében a régizene nemzetközi hírű specialistái adják elő. A Vashegyi György vezényelte produkció énekkara és hangszeres együttese a historikus előadópraxis két legjelentősebb magyarországi műhelye, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Szereplők:

Anna - Balogh Eszter
Raffaele - Roberta Invernizzi
Tobia - Anders Dahlin
Sara - Kristóf Réka
Tobit - Nyikolaj Borcsev

Közreműködők:

Purcell Kórus
Orfeo Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

 

Haydn 1775-ig nem komponált oratóriumot. Ekkor, negyvenhárom évesen írta Il ritorno di Tobia (Tóbiás hazatérése) című olasz nyelvű oratóriumát Giovanni Gastone Boccherini, Luigi Boccherini testvére librettójára. A művet - addigi legterjedelmesebb, legigényesebb alkotását - élete során háromszor adták elő: először a keletkezés évében, a bécsi Tonkünstler-Societät hangversenyén, jelentős előadóapparátussal és nagy sikerrel, másodszor 1784-ben, ismét a Zeneművészek Társaságának koncertjén - ez az este arról nevezetes, hogy Haydn feltehetőleg ekkor találkozott először Mozarttal. Végül egy harmadik Tonkünstler-Societät-koncerten is megszólalt a Tóbiás hazatérése, 1808. december 22-én. Ez alkalommal jelentős riválisa akadt a műnek: éppen ezen az estén zajlott Beethoven híres szerzői estje, műsorán többek közt az V. és VI. szimfóniával, valamint a G-dúr zongoraversennyel.

ATEMPO.sk