Carmina burana – a népszerű mű Kobayashi vezényletével ONLINE is

Carmina burana – a népszerű mű Kobayashi vezényletével ONLINE is

2022. május 2-án, hétfőn 19.30-tól mutatják be Carl Orff: Carmina burana című oratorikus kompozícióját a budapesti Müpa színpadán, mit ONLINE is közvetítenek.

A Nemzeti Filharmonikusokat a legendás japán mágus, Kobayashi Ken-Ichiro vezényli. Közreműködik a csallóközi Molnár Ágnes operaénekes.

Orff középkori latin szövegeket feldolgozó, nagyszabású oratorikus kompozíciója a 20. század egyik legkedveltebb alkotása. Népszerűsége a rockzenéével vetekszik - a párhuzam azért is indokolt, mert a Carmina burana rafináltan egyszerű, archaikus hatású új stílusának is meghatározó eleme a ritmus lüktetése. A téma a forgandó szerencse, a bor és a szerelem mámora.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

A Carmina burana eredetileg nem egy zenemű címe volt, hanem egy középkori (13. századi), főként latin, kisebb részben középfelnémet, ófrancia és provanszál nyelvű versgyűjtemény-kódexé, amelyet a bajorországi Benediktbeuern kolostorában találtak meg. A vándordiákok és szerzetesek vágánsdalaiból a német zeneszerző, Carl Orff zenésített meg huszonnégyet 1935/36-ban írt, nagyszabású kantátájában. A mű zenei nyelvére jellemző egyfajta nyerseség, közvetlenség, egy elképzelt középkori stílus modernizálása. „Neo”-stílus tehát, amely mégis nagyon izgalmasan és fűszeresen új, akárcsak Stravinsky szintén akkoriban keletkezett számos neoklasszikus műve. Van a Carmina buranában valami mágikus is, ezt az ismétlések fontos szerepe nyomatékosítja. Különlegesen hatásos, hipnotizáló zene, amely sohasem téveszti el célját. Kobayashi Ken-Ichiro, az egykori budapesti karmesterverseny-győztes, a magyar közönség fél évszázados kedvence minden műfajban és stílusban izgalmasat nyújt, de a nagy apparátusú, monumentális oratorikus kompozíciókban mindig fokozottan elemében van. Így biztosak lehetünk benne, hogy karmesteri irányításával a Carmina burana delejező hatása is érvényesül majd.

Közreműködők

szoprán - Molnár Ágnes
tenor - Horváth István
bariton - Haja Zsolt
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Leánykara (karigazgató: Sapszon Borbála, Sapszon Ferenc)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro

ATEMPO.sk