A Magyar Klasszikus Zene Napja – hangverseny Kocsis Zoltán vezényletével ONLINE

2022. május 30-án, hétfőn, A Magyar Klasszikus Zene Napján 20.00 órától lesz látható ONLINE a Művészetek Palotája egyik legendás koncertfelvétele 2016-ból, melyen Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart.

Elhangzik Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraversenye Hisako Kawamura japán zongoraművésznő közreműködésével, valamint Beethoven (D-dúr) szimfóniája.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Ötévesen került Európába Hisako Kawamura japán zongoraművésznő, így már zenei tanulmányait is Németországban végezte. Hihetetlen tempóérzék, rugalmasság, szabadság és természetesen technikai tökéletesség jellemzi játékát, nem véletlenül díjazták a Clara Haskil Zongoraversenyen, a zürichi Anda Géza Zongoraversenyen, a müncheni ARD Nemzetközi Zenei Versenyen és a brüsszeli Erzsébet Királyné Versenyen, hogy csak a legrangosabbakat említsük. Mindennek alig pár éve, de azóta a legnevesebb dirigensekkel és zenekarokkal végigkoncertezte a világot. Kocsis Zoltán vezényeletével azt a versenyművet szólaltatja meg, amelyet nehézsége miatt ritkán tűznek műsorra, és amelyet Rachmaninov első, 1909-es tengerentúli turnéjára komponált. Érdekesség, hogy a zeneszerző az Amerikába tartó gőzös fedélzetén, egy néma utazóklaviatúrán gyakorolta a darabot, amely a Gustav Mahler vezényelte előadás után lett széles körben ismert. (Rachmaninov éppen e jól sikerült turné után vehette meg első automobilját.)

A hangverseny második részében a harminckét esztendős Beethoven egyik legderűsebb szimfóniáját hallhatjuk, amely különös módon a zeneszerző mély személyes válságában, a süketséggel és ennek következményeivel számot vető heiligenstadti végrendelet írásának idején keletkezett. A II. szimfónia az optimizmus és a humor zenéje, alighanem az utolsó a Haydn által tökélyre emelt bécsi klasszikus szimfonikus stílusban, a forradalmian új Eroica előtt.

 

Közreműködők

Hisako Kawamura (zongora)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kocsis Zoltán

 

Műsor

Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraverseny, op. 30
Beethoven: II. (D-dúr) szimfónia, op. 36

ATEMPO.sk