50 éves a Híd Vegyeskar – jubileumi koncert Somorján

2022. június 11-én, szombaton 17.00 órától nagyszabású koncerttel ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját a Híd Vegyeskar a somorjai református templomban.

A hangversenyen közreműködik a Bátaszéki Pedagógus Kórus és a Harmonia Classica kamarazenekar is Pajor Márta, illetve Hegyi Brigitta vezényletével.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A Híd Vegyes Kar

Kis híján ötven éve pedagógusok lelkes csoportja verbuválta az énekelni szerető kollégákat, a korábbi Csemadok-daloskör tagjait és ismerősöket egy alakuló énekkarhoz. Ezt a kisebb kórust Ágh József tanító vezette. 1972-ben a kórus felkérte karnagynak Pokstaller László zeneiskolai tanárt, aki 28 évig vezette a folyamatosan fejlődő kórust. Fábry Zoltán gondolatai alapján az ő választása volt a jelképes Híd név. Ünnepi fellépések, kórustalálkozók, nemzetközi fesztiválok csiszolták az énekkart, amely négyévente részt vett a galántai Kodály-napokon arany- és ezüstsávos minősítéssel. Számos alkalommal eljutott Magyarországra, Erdélybe, Csehországba, Ausztriába, Hollandiába, Szlovákia városaiba és a Csallóköz több településére. A kórus repertoárja egyre gyarapodott népdalok, népdal-feldolgozások, magyar, latin, szlovák, cseh, olasz, francia nyelvű kórusművek, egyházi művek, misék előadásával.

2000-ben, miután Pokstaller László elhunyt, Hecht Anna vette át a kórus vezetését. Tovább finomította a kórus hangzását, bővítette a repertoárt, új fellépési lehetőségeket keresett. Egy hirtelen jött betegség azonban 17 év után elszólította a kórus éléről. Nagy Péter elnök támogatásával azonban a csoport túlélte a második nagy veszteséget is. A továbbéléshez Szegedi Zita zenetanár és Braunsteiner Gloria pozsonyi egyházzenész nyújtott szakmai segítséget. 2018 szeptemberétől új karnagya van a kórusnak: Németh Imre zeneiskolai tanár, dalénekes, a Régi zenei napok szervezője vállalta a karnagyi munkát. Lendületesek, igényesek, sikeresek voltak már az első fellépések is, és azóta is folyamatosan fejlődik a kórus.

ATEMPO.sk