Lidércek és Krizantémok - Puccini művei ONLINE

2022. június 10-én, pénteken 20.00 órától lesz látható Puccini Lidércek és Krizantémok című művei a budapesti Müpából. A felvétel a 2019. március 31-i koncerten készült.

 

Bohémélet, Tosca, Pillangókisasszony: Puccinit legnépszerűbb operái alapján ismeri a világ. Műhelyéből ezen az estén két igazi ritkaságot láthatunk-hallhatunk: az egyik hangszeres mű, a másik vokális, de mindkettő korai kompozíció, még a nagy sikerek előtti esztendők termésének képviselője.

Giacomo Puccininak (1858-1924) nem hullott ölébe a siker: fiatalon még meg kellett küzdenie az elismerésért. Első operáját Lidércek (Le villi) címmel a Sonzogno kiadó 1883-ban meghirdetett pályázatára nyújtotta be, ám a zsűri még csak figyelemre sem méltatta a darabot. Hogy egy évvel később mégis színre került és nagy közönségsikert aratott, az idősebb pályatárs, Arrigo Boito támogatásának köszönhető. A mű romantikus varázstörténet, amelyben a szirén által elcsábított és így a hűtlenség bűnébe esett vőlegényt a bosszúálló lidércek halálra táncoltatják.

Néhány évvel a Lidércek után - de még mindig a meghatározó sikerek előtt -, 1890-ben Puccini elégikus hangvételű vonósnégyest komponált Krizantémok címmel. A darabot zenekari változatban is szokás megszólaltatni - ezúttal is így halljuk majd.

Ezen ez estén a két mű párba állítva képviseli az ifjú Puccinit: a Krizantémok balettként, Vincze Balázs koreográfiájával, a Pécsi Balett művészeinek előadásában, az opera Carlo Ventre közreműködésével. A műveket Puccini és a veristák avatott szakértője, a milánói Alberto Veronesi vezényli; a félig szcenírozott előadást Káel Csaba rendezi.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Vezényel: Alberto Veronesi

Szereplők

Anna - Olga Busuioc
Roberto - Carlo Ventre
Guglielmo - Roman Burdenko

Közreműködők

Pécsi Balett
Pannon Filharmonikusok
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)

Alkotók

díszlettervező - Szendrényi Éva
jelmeztervező - Zoób Kati
koreográfus - Vincze Balázs
rendező - Káel Csaba

ATEMPO.sk